Ciasto zebra. Łatwy przepis na puszyste ciacho jak z cukierni. Wystarczy kilka składników, aby je wyczarować

Masz ochotę na coś słodkiego? Chodzi za tobą domowe ciasto? Świetnie, mamy łatwy przepis. Proste składniki, które znajdziesz we własnej kuchni. W ciągu kilu chwil wyczarujesz ciacho jak z najlepszej cukierni w mieście.

Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowe ciasto zazwyczaj kojarzy się z dużą ilością pracy. Stania cały dzień w kuchni i wymyślnych składników. Nasz przepis zaskoczy cię swoją prostotą. Gwarantujemy, że posmakuje całej rodzinie. Sprawdź w kuchni czy wszystko masz i wyczaruj zebrę. To jedno z tych ciast, które posmakuje każdemu. Nie zwlekaj i bierz się do roboty. Do dzieła!

Zobacz wideo Ciasto metrowiec - wiele warstw i jeszcze więcej kawałków

Składniki:

  • Proszek do pieczenia (2 łyżeczki)
  • Woda gazowana (szklanka)
  • Mąka pszenna (2.5 szklanki) +3 łyżki dodatkowo
  • Jajka (5 sztuk w temperaturze pokojowej)
  • Cukier (niecała szklanka)
  • Olej (szklanka)
  • Kakao (3-4 łyżki)
  • Masło do posmarowania foremki
  • Okrągła forma do pieczenia (tortownica)

Przygotowanie:

  1. Weź dużą miskę. Ubij białka z cukrem na sztywną pianę. Gdy już będzie ubita zacznij stopniowo dodawać żółta, pamiętaj aby cały czas ubijać.
  2. Mąkę pszenną (2.5 szklanki) wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  3. Do masy jajecznej zacznij stopniowo dodawać mąkę, wodę gazowaną oraz olej. Cały czas miksuj.
  4. Tak przygotowaną masę podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao, do drugiej mąkę pszenną (3 łyżki). Wymieszaj dokładnie.
  5. Formę do pieczenia wysmaruj dokładnie masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. Zacznij wykładać ciasto. Aby powstała zebra musisz wykładać ciasto na przemian, łyżka ciemnego, łyżka jasnego ciasta.
  6. Wstaw do wcześniej nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz przez około 60 min (do suchego patyczka).

To szybkie i łatwe ciasto, które możesz śmiało zaserwować swoim gościom. Nie wymaga wielkich umiejętności cukierniczych. Aby je wyczarować wystarczy dosłownie kilka składników. Jeśli lubisz czekoladę to śmiało zrób polewę z gorzkiej lub mlecznej czekolady. Zajadaj w dobrym towarzystwie z kubkiem ciepłej kawy.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

 

Więcej o:
Copyright © Agora SA