Ciasto na pierogi - przepis, który dawniej stosowały weselne kucharki. Dorzucały do masy jeden składnik

Ciasto na pierogi - przepis na idealną, elastyczną masę wymaga odrobiny cierpliwości. Nieco pomóc może także trik stosowany dawniej przez kucharki, które przygotowywały weselne menu. Ich pierogi miały niezapomniany smak, który można dziś odtworzyć w swojej kuchni.

Gdyby zapytać, z jakim daniem za granicą kojarzy się nasz kraj, pierogi z pewnością znalazłyby się na podium. To w końcu kulinarna klasyka. Zajadają się nimi Polacy i chętnie częstują tą potrawą zagranicznych gości. Trudno się dziwić - miękkie ciasto, które otula farsz to przysłowiowe niebo w gębie. Dodatkową zaletą pierogów jest to, że można podawać je z rozmaitymi dodatkami, dlatego każdy z pewnością ma swój własny ulubiony smak. 

Zobacz wideo Pierogi z dynią i białym serem. Obiadowa propozycja na jesień

Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

Ciasto na pierogi - przepis, dzięki któremu poczujesz się jak na weselu w PRL

Wesela w PRL-u, choć zdecydowanie skromniejsze niż dziś, miały swój niepowtarzalny urok. Z pewnością zasługą były także serwowane potrawy. Oprócz kultowej galarety serwowano także pierogi. Najczęściej te z mięsem, na którym gotowano rosół. Farsz to jednak połowa sukcesu. Kluczem jest odpowiednie ciasto. Weselne kucharki dodawały do masy stopione masło. Nie tylko ułatwiało wyrabianie ciasta, ale także sprawiało, że po ugotowaniu ciasto było niezwykle miękkie. 

Tak przygotujesz ciasto na pierogi, któremu nikt się nie oprze

Oczywiście podczas wesela serwowano niezliczone ilości pierogów. Warto jednak nieco zredukować ilość składników i przygotować smaczny obiad dla domowników.

Składniki:

  • pół kilograma mąki pszennej,
  • szklanka gorącej wody,
  • płaska łyżeczka soli,
  • łyżka roztopionego masła.

Przygotowanie:

Na stolnicę przesiej mąkę pszenną. Dodaj do niej sól. Z mąki przygotuj niewielki kopczyk. Do środka wlej gorącą wodę oraz płynne masło. 

Przystąp do wyrabiania ciasta. Możesz delikatnie zwilżyć ręce, aby ciasto się do nich nie przyklejało. Gotowe ciasto powinno być elastyczne. 

Rozwałkuj ciasto i wykrawaj z niego niewielkie koła. Nakładaj na nie ulubiony farsz i składaj. Tak przygotowane pierogi wrzucaj do osolonego wrzątku. Gotuj pod przykryciem przez około trzy minuty. Gdy pierogi wypłyną na powierzchnię, są gotowe do podania.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.