ayran

Więcej o:

ayran

  • Kuchnia turecka. Co i gdzie zjeść i wypić w Stambule?

    (sprzedawców herbaty) krążących po ulicach z tacą napoju świadczy o narodowym uzależnieniu. Liczni uliczni sprzedawcy oferują również taze portakal suyu (świeży sok pomarańczowy) oraz lokalne specjały, takie jak jogurtowy napój ayran, sahlep, podstawowy, ciepły, zimowy napój przyrządzany z mielonego korzenia

  • Smaki Arabii, czyli kuchnia arabska!

    , a w Maroku i Tunezji są wspaniałe winnice. Co innego jednak produkcja i handel - na to Allach patrzy przychylnym okiem, co innego zaś spożycie - tu nie ma taryfy ulgowej. Zatem w krajach arabskich do obiadu przeważnie podaje się wodę, a w celu ugaszenia pragnienia soki owocowe lub ayran, zimny

  • Co kraj, to kuchnia, czyli nasze kulinarne skojarzenia ze światem

    tylko trochę przypomina ten, który podają nam Turcy w Polsce - tamten jest mniejszy (choć nie zawsze) i serwowany na talerzu albo zazwyczaj w lawaszu (cienkim placku z chleba). Kebab w lawaszu kupowałam za ok. 1,7 tl, czyli niecałe 3 zł. Z Turcją mocno kojarzy mi się jeszcze ayran (napój, który przypomina