Przepis na ayran, czyli bałkański przysmak własnej roboty. Wystarczy połączyć jogurt z tymi produktami

Ten, kto chociaż raz odwiedził Bałkany, bądź słoneczną Turcję, doskonale zna smak ayranu. Odświeżający, gaszący pragnienie i obłędny w swej prostocie napój, można przygotować samemu w domu. Wystarczy połączyć trzy składniki i gotowe!

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Kulinarne inspiracje to jedna z atrakcji, która towarzyszy nam, gdy odwiedzamy nowy kraj. Nowe smaki często zostają z nami na dłużej, ale dostępność niektórych produktów jest jednak ograniczona. Wówczas warto sprawdzić przepis i przygotować go samemu w domu. Tak właśnie może powstać znakomity ayran, czyli napój popularny w Turcji i nie tylko. 

Domowy ayran, czyli obłędny napój z trzech składników

Odwiedzając Turcję, możemy skosztować wybitnej kuchni, która bazuje na wielu obłędnych składnikach takich jak mięsa i soczyste warzywa dojrzewające na pełnym słońcu. Wielu posiłkom w tych regionach towarzyszy ayran, czyli napój przygotowany z jogurtu i wody. Pitny nabiał idealnie pasuje do potraw słonych i pikantnych - gasi pragnienie, dostarcza witamin i niweluje ostrość. 

Picie ayranu to prawdziwy zastrzyk zdrowia - regularne spożycie wspiera układ odpornościowy, trawienny, serce i wyrównuje nawet cholesterol. Napój jest także źródłem białka, minerałów, wapnia, żelaza i witamin z grupy B, C, D, E i A. 

Zobacz wideo O czym informują oznaczenia na jajkach i jak wybrać jajo idealne?

Przepis na domowy ayran - smak jak z Turcji

Do przygotowania ayranu nie trzeba wielu produktów. Jest to wyjątkowo tania opcja, która niesie za sobą wiele korzyści - zarówno smakowych, jak i zdrowotnych. Potrzebujemy jedynie jogurtu naturalnego (może być grecki), wody i soli. Należy jednak pamiętać o odpowiednich proporcjach. Do 200 ml nabiału wlewamy 400 ml wody i dodajemy szczyptę soli. Całość dokładnie miksujemy i gotowe! Warto do klasycznej receptury dodać także miętę, sok z cytryny lub czosnek - to dodatkowo wzbogaci smak. 

Ayran nie tylko gasi pragnienie w upalne dni, ale także świetnie komponuje się z wieloma daniami - zarówno mięsnymi, jak i wegetariańskimi. Sprawdzi się jako dodatek do polskiego obiadu np. sadzonych jajek z ziemniakami i mizerią, zapiekanych mięs, kotletów czy dań z grilla. Warto również wspomnieć, że nabiał niweluje ostre smaki, co może okazać się strzałem w dziesiątkę podczas kolacji, na której króluje chilli i inne wyraziste przyprawy

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.