Zdziała cuda na jelita, a zrobisz go w trzy minuty. W Turcji piją do obiadu, by poczuć się lżej

Jak zrobić ayran? To pytanie zadaje sobie wiele osób, gdy po raz pierwszy spotyka się z tym pysznym tureckim napojem. Jest on prostym, ale niezwykle orzeźwiającym połączeniem trzech składników, które znajdują się niemal w każdym domu. Idealny do picia do posiłków, a nawet jako remedium na pragnienie po treningu.

Osoby odwiedzające Turcję na pewno miały okazję spróbować ayranu - napoju, który króluje tam na każdym stole. Jest nieodłącznym elementem lokalnej kuchni, fantastycznym do wielu dań, szczególnie tych pikantnych, tłustych i mięsnych. Jego lekka, orzeźwiająca konsystencja sprawia, że doskonale gasi pragnienie, a przy tym wspomaga procesy trawienia, przede wszystkim po obfitych posiłkach. Ayran jest też popularnym wyborem po długim dniu spędzonym na słońcu - ma działanie chłodzące i uspokajające, a jego prostota sprawia, że w każdej chwili można go przygotować w domowym zaciszu. Co ciekawe, w Turcji jest tak ceniony, że w niektórych miejscach podaje się go w dużych szklanych butelkach.

Zobacz wideo Tureckie chlebki z kurczakiem

Z czego jest robiony ayran? Zrobisz go z 3 składników, które masz w kuchni

Ayran to napój, który bazuje na prostych składnikach. Zastosowanie jogurtu naturalnego sprawia, że jest bogaty w białko i probiotyki, które wspomagają układ trawienny. Woda natomiast odpowiednio go rozcieńcza, sprawiając, że jest łatwiejszy do wypicia.

Składniki na 2 porcje:

  • 200 ml jogurtu naturalnego,
  • 200 ml zimnej wody,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Jak się robi turecki ayran? Najlepiej smakuje po schłodzeniu

Ayran przygotowywany zgodnie z tradycyjną metodą, jest lekko słony i gęsty, ale także orzeźwiający. Wymaga kilku prostych kroków, a zachowanie odpowiednich proporcji i techniki jest w tym przypadku kluczowe.

Sposób przygotowania:

  1. Do dużego naczynia wlej jogurt naturalny. Dodaj do niego zimną wodę. Proporcja wody do jogurtu wynosi zazwyczaj 1:1. Jeśli jednak chcesz, aby napój był bardziej gęsty, możesz zmniejszyć ilość wody.
  2. Dodaj sól do smaku. Odgrywa ona kluczową rolę, ale pamiętaj, że jej ilość powinna być umiejętnie dobrana - za dużo może przyćmić pozostałe smaki.
  3. Użyj trzepaczki, miksera ręcznego lub shakera, aby dobrze wymieszać składniki i uzyskać jednolitą konsystencję. Powinno to zająć około 30-60 sekund.
  4. Gotowy ayran przelej do szklanek, najlepiej schłodzonych wcześniej w lodówce lub napełnionych kostkami lodu. Można go także podać z odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.
Więcej o: