Osoby odwiedzające Turcję na pewno miały okazję spróbować ayranu - napoju, który króluje tam na każdym stole. Jest nieodłącznym elementem lokalnej kuchni, fantastycznym do wielu dań, szczególnie tych pikantnych, tłustych i mięsnych. Jego lekka, orzeźwiająca konsystencja sprawia, że doskonale gasi pragnienie, a przy tym wspomaga procesy trawienia, przede wszystkim po obfitych posiłkach. Ayran jest też popularnym wyborem po długim dniu spędzonym na słońcu - ma działanie chłodzące i uspokajające, a jego prostota sprawia, że w każdej chwili można go przygotować w domowym zaciszu. Co ciekawe, w Turcji jest tak ceniony, że w niektórych miejscach podaje się go w dużych szklanych butelkach.
Ayran to napój, który bazuje na prostych składnikach. Zastosowanie jogurtu naturalnego sprawia, że jest bogaty w białko i probiotyki, które wspomagają układ trawienny. Woda natomiast odpowiednio go rozcieńcza, sprawiając, że jest łatwiejszy do wypicia.
Składniki na 2 porcje:
Ayran przygotowywany zgodnie z tradycyjną metodą, jest lekko słony i gęsty, ale także orzeźwiający. Wymaga kilku prostych kroków, a zachowanie odpowiednich proporcji i techniki jest w tym przypadku kluczowe.
Sposób przygotowania: