Chia to nasiona szałwii hiszpańskiej. Zawierają dużo błonnika, białka oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Korzystnie wpływają na pracę układu trawiennego oraz układu krążenia. Są łatwo dostępne, bo można je kupić w supermarketach, drogeriach oraz sklepach ze zdrową żywnością. Mają neutralny smak, więc doskonale komponują się z każdym posiłkiem oraz napojem.
Jak najłatwiej przyrządzić nasiona chia? Dodać je do wody. Taki napój ma sporo korzyści zdrowotnych, m.in. zmniejsza stany zapalne i wspomaga odchudzanie. - Zawartość błonnika w nasionach chia jest wysoka. Pomaga w trawieniu i przyspiesza przemianę materii w organizmie - powiedziała portalowi cnet.com dietetyczka Amie Alexander.
Gdy wsypiesz chia do szklanki, zalejesz wodą i wstawisz na noc do lodówki, rano zobaczysz galaretową konsystencję. - Żel ten tworzy uczucie sytości, które może pomóc w kontrolowaniu wagi i apetytu - wyjaśnił dr Ralph Waldo. Niektórzy dodają też do napoju sok z cytryny, miód czy miętę.
Napój na bazie nasion chia obniża ciśnienie krwi, dzięki czemu korzystnie wpływa na pracę serca. Z kolei badania przeprowadzane na The Oregon State University wykazały, że produkt obniża poziom "złego" cholesterolu. Trzeba jednak pamiętać, żeby nie przesadzić z ilością. Zalecana dzienna dawka to 1-2 łyżki stołowe na 240 ml wody. - Błonnik może spowodować problemy żołądkowo-jelitowe. Mogą one obejmować wzdęcia, gromadzenie się gazów, a nawet zaparcia, zwłaszcza jeśli pije się nasiona chia bez wystarczającej ilości wody - poinformowała Alexander. Jeśli nie podoba ci się wizja gęstego napoju, wypij go w przeciągu 15 minut po wymieszaniu nasion z wodą. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.