Nie ciasto francuskie ani drożdże. Rogaliki robię z wczorajszego obiadu. Smakują jak z cukierni

Kruche rogaliki z dżemem to deser idealny. Pasują do popołudniowej kawy, a w dodatku są bardzo łatwe w przygotowaniu. Do ich zrobienia potrzebujesz jedynie resztek z obiadu. Nie wierzysz? Sprawdź nasz przepis na rogaliki ziemniaczane na słodko.

Rogaliki ze słodkim nadzieniem to jeden z najprostszych deserów. Poradzi z nim sobie nawet początkujący cukiernik. Można zrobić je z ciasta francuskiego, drożdżowego albo resztek obiadowych. Może ci się to wydawać dziwne, ale zobaczysz, że ciastka będą smakować wyśmienicie i wcale nie będą odstawać od tych z cukierni. Cały sekret tkwi w ziemniakach.

Zobacz wideo Przepis na szybkie i pyszne rogaliki z dżemem

Rogaliki ziemniaczane na słodko. Przypadną do gustu całej rodzinie

Po posiłku często zostaje nam sporo resztek. Nie wiemy, co z nimi zrobić, więc nierzadko lądują w koszu na śmieci. Zamiast marnować jedzenie, lepiej wykorzystać je do stworzenia innego pysznego dania. Oto składniki potrzebne do przygotowania rogalików z wczorajszych ziemniaków:

  • 250 g ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki cukru wanilinowego,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • dżem, powidła, marmolada albo krem czekoladowy jako nadzienie.
Rogaliki ziemniaczane na słodko
Rogaliki ziemniaczane na słodko Damian Walinski/iStock

Bardzo kruche rogaliki z marmoladą. Znikną ze stołu w kilka minut

To idealny sposób na przyrządzenie dania w stylu zero waste, bo nic się nie zmarnuje. Jeśli nie jesteś fanem łakoci, zawsze możesz zrobić wytrawne rogaliki, np. z farszem serowo-szpinakowym albo paprykarzem. Ja zawsze wybieram słodki dodatek, bo mam w domu samych łasuchów. Oto instrukcja przygotowania:

  1. Ugotuj ziemniaki i rozgnieć je za pomocą widelca albo ubijaka.
  2. Dodaj jedno jajko, cukier, proszek do pieczenia, olej oraz cukier waniliowy. Dołóż przesianą przez sitko mąkę.
  3. Wyrób całość i podziel na dwie części. Rozwałkuj obie na blacie oprószonym mąką.
  4. Powycinaj trójkąty. Na każdy z nich nałóż łyżeczkę wybranego dodatku, np. marmolady.
  5. Zwiń trójkąty w rogale i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Roztrzep drugie jajko i posmaruj nim rogaliki. Piecz w 200 st. C przez 20 minut. Smacznego!
Więcej o: