Kruche rogaliki z dżemem to deser idealny. Pasują do popołudniowej kawy, a w dodatku są bardzo łatwe w przygotowaniu. Do ich zrobienia potrzebujesz jedynie resztek z obiadu. Nie wierzysz? Sprawdź nasz przepis na rogaliki ziemniaczane na słodko.
3
Rogaliki ziemniaczane na słodko ByronOrtizA/iStock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Rogaliki ze słodkim nadzieniem to jeden z najprostszych deserów. Poradzi z nim sobie nawet początkujący cukiernik. Można zrobić je z ciasta francuskiego, drożdżowego albo resztek obiadowych. Może ci się to wydawać dziwne, ale zobaczysz, że ciastka będą smakować wyśmienicie i wcale nie będą odstawać od tych z cukierni. Cały sekret tkwi w ziemniakach.
REKLAMA
Zobacz wideo Przepis na szybkie i pyszne rogaliki z dżemem
Rogaliki ziemniaczane na słodko. Przypadną do gustu całej rodzinie
Po posiłku często zostaje nam sporo resztek. Nie wiemy, co z nimi zrobić, więc nierzadko lądują w koszu na śmieci. Zamiast marnować jedzenie, lepiej wykorzystać je do stworzenia innego pysznego dania. Oto składniki potrzebne do przygotowania rogalików z wczorajszych ziemniaków:
250 g ziemniaków,
2 jajka,
2 szklanki mąki pszennej,
3/4 szklanki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
pół łyżeczki cukru wanilinowego,
łyżka oleju rzepakowego,
dżem, powidła, marmolada albo krem czekoladowy jako nadzienie.
Rogaliki ziemniaczane na słodkoDamian Walinski/iStock
Bardzo kruche rogaliki z marmoladą. Znikną ze stołu w kilka minut
To idealny sposób na przyrządzenie dania w stylu zero waste, bo nic się nie zmarnuje. Jeśli nie jesteś fanem łakoci, zawsze możesz zrobić wytrawne rogaliki, np. z farszem serowo-szpinakowym albo paprykarzem. Ja zawsze wybieram słodki dodatek, bo mam w domu samych łasuchów. Oto instrukcja przygotowania:
Ugotuj ziemniaki i rozgnieć je za pomocą widelca albo ubijaka.
Dodaj jedno jajko, cukier, proszek do pieczenia, olej oraz cukier waniliowy. Dołóż przesianą przez sitko mąkę.
Wyrób całość i podziel na dwie części. Rozwałkuj obie na blacie oprószonym mąką.
Powycinaj trójkąty. Na każdy z nich nałóż łyżeczkę wybranego dodatku, np. marmolady.
Zwiń trójkąty w rogale i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Roztrzep drugie jajko i posmaruj nim rogaliki. Piecz w 200 st. C przez 20 minut. Smacznego!