To mój murowany hit świąt. Wygląda zjawiskowo, a smakuje jeszcze lepiej. Każdy pyta o przepis

Na świątecznym stole ląduje mnóstwo potraw, ale jeśli chcesz zaskoczyć gości postaw na ten przepis. Choinka z ciasta francuskiego nie tylko wygląda efektownie, lecz także smakuje doskonale. Gwarantuję, że polubią ją zarówno dorośli, jak i dzieci.

Ciasto francuskie cechuje się warstwową strukturą w postaci cienkich płatów. Przygotowywane jest z dwóch rodzajów ciast - głównego składającego się z mąki, jajek, soli i kwasu organicznego oraz maślanego, dzięki czemu zyskuje odpowiednią wilgotność i po upieczeniu jest chrupiące. Przysmak ten można wykorzystywać na wiele sposobów, ale moim hitem jest zdecydowanie choinka. Przygotowuję ją co święta i zawsze robi furorę. 

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Co zrobić z ciasta francuskiego? Przygotuj pyszną i efektowną przekąskę

Choinka z ciasta francuskiego występuje w kilku wersjach. Można ją zrobić na słodko z dodatkiem nutelli, kajmakiem czy powidłami, a także na słono np. z suszonymi pomidorami, serem, szynką lub innymi ulubionymi dodatkami. Możliwości jest mnóstwo, ogranicza cię jedynie wyobraźnia. Co więcej, wyczarowanie tej pyszności jest naprawdę łatwe, więc z przygotowaniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz.

Jak zrobić choinkę z ciasta francuskiego? To banalnie proste 

Ten przysmak rozejdzie się jak ciepłe bułeczki. Idealnie sprawdzi się jako przystawka na świątecznej imprezie, ale nie tylko. To także świetny pomysł na podwieczorek lub kolację. Aby przygotować choinkę, potrzebujesz:

  • dwa opakowania ciasta francuskiego,
  • 200 g szpinaku mrożonego lub świeżego,
  • żółtko,
  • ser feta (opcjonalnie),
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cynamon.
Choinka z ciasta
Choinka z ciasta istock/@fermate

Zacznij od przesmażenia szpinaku na patelni tak, aby odparować z niego nadmiar wody. To bardzo ważny element, ponieważ zbyt "mokry" szpinak sprawi, że ciasto nabierze za dużo wilgoci i straci chrupkość.

  1. Dopraw szpinak przyprawami i odstaw, aby ostygł.
  2. W międzyczasie wyjmij opakowanie ciasta francuskiego i wytnij z niego kształt trójkąta z prostokątną podstawą (pniem). Połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Kiedy szpinak będzie wystarczająco chłodny, dodaj do niego rozdrobniony ser feta i wymieszaj. Wyłóż masę na ciasto. 
  4. Przykryj ciasto drugim płatem i wytnij trójkąt zgodnie z pierwszym wzorem. Nożem ponacinaj boki, pozostawiając środek, czyli "pień" nienaruszony. Pozawijaj "gałęzie" dwukrotnie lub trzykrotnie wokół własnej osi. Z reszty ciasta francuskiego możesz wyciąć gwiazdkę i udekorować nią szczyt drzewka. 
  5. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem i włóż do rozgrzanego do 180 stopni pieca.
  6. Piecz około 25 minut, aż choinka się zarumieni. Gotowe!

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: