Ciasto francuskie cechuje się warstwową strukturą w postaci cienkich płatów. Przygotowywane jest z dwóch rodzajów ciast - głównego składającego się z mąki, jajek, soli i kwasu organicznego oraz maślanego, dzięki czemu zyskuje odpowiednią wilgotność i po upieczeniu jest chrupiące. Przysmak ten można wykorzystywać na wiele sposobów, ale moim hitem jest zdecydowanie choinka. Przygotowuję ją co święta i zawsze robi furorę.
Choinka z ciasta francuskiego występuje w kilku wersjach. Można ją zrobić na słodko z dodatkiem nutelli, kajmakiem czy powidłami, a także na słono np. z suszonymi pomidorami, serem, szynką lub innymi ulubionymi dodatkami. Możliwości jest mnóstwo, ogranicza cię jedynie wyobraźnia. Co więcej, wyczarowanie tej pyszności jest naprawdę łatwe, więc z przygotowaniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz.
Ten przysmak rozejdzie się jak ciepłe bułeczki. Idealnie sprawdzi się jako przystawka na świątecznej imprezie, ale nie tylko. To także świetny pomysł na podwieczorek lub kolację. Aby przygotować choinkę, potrzebujesz:
Zacznij od przesmażenia szpinaku na patelni tak, aby odparować z niego nadmiar wody. To bardzo ważny element, ponieważ zbyt "mokry" szpinak sprawi, że ciasto nabierze za dużo wilgoci i straci chrupkość.
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.