Gdy przychodzą niespodziewani goście, sięgam po jabłka. Wystarczy kwadrans i rarytas do kawy gotowy

Jesień to idealny czas na zorganizowanie spotkania z bliskimi przy rozgrzewającej kawie i drobnym poczęstunku. Co można im zaserwować? Opcji jest wiele, jednak przygotowanie niektórych smakołyków bywa niezwykle czasochłonne. Na szczęście można to ominąć, piekąc jabłka w cieście francuskim, co zajmie nieco ponad kwadrans. Nie wierzycie? Sprawdźcie sami.

Ciasto francuskie to wyjątkowy rarytas, z którego da się wyczarować wiele pyszności. Można je przygotować samodzielnie lub kupić w formie gotowej do upieczenia, z czego chętnie korzystam, kiedy nie mam zbyt dużo czasu. Co zatem można z niego zrobić? Na przykład upiec w nim jabłka. To świetny pomysł na słodki, jesienny poczęstunek. Zresztą zobaczcie sami. Oto moje ulubione jabłka w cieście. 

Zobacz wideo Kryzysowa tarta jabłkowa - szybkie, ale efektowne ciasto

Jabłka pieczone w cieście francuskim. Wystarczy tylko pięć produktów

Jabłka w cieście francuskim są bardzo proste w wykonaniu, a w dodatku wymagają jedynie kilku składników. Są to owoce, przyprawy, jajko, wspomniane ciasto i sok z cytryny. W jakich proporcjach? Znajdziecie je na poniższej liście potrzebnych produktów.

Składniki na jabłka w cieście francuskim:

  • ciasto francuskie - opakowanie,
  • jabłka - dwa lub trzy średniej wielkości,
  • żółtko,
  • przyprawy - cynamon i cukier,
  • sok z cytryny - do skropienia owoców, aby nie ciemniały.

Jak przygotować jabłka w cieście francuskim? To naprawdę prosty przepis

Zanim zabierzesz się za przygotowywanie jabłek w cieście francuskim, wyjmij je z lodówki i rozwiń na blasze do pieczenia. Zostaw tak, aż nieco zmięknie, po czym pokrój w kwadraty. Teraz trzymaj się poniższej instrukcji.

  1. Jabłka umyj i obierz. Usuń gniazda nasienne, po czym pokrój w niezbyt grube cząstki.
  2. Skrop owoce sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Następnie posyp je cukrem i cynamonem wedle uznania.
  3. Tak przygotowane jabłka ułóż na cieście i zwiń je w koperty, trójkąty lub w dowolny inny kształt.
  4. Każde ciastko posmaruj z wierzchu żółtkiem.
  5. Wstaw blachę z ciastkami do piekarnika i piecz mniej więcej 15 minut w temperaturze 200 st. Celsjusza. 

Gotowe! Jabłka pieczone w cieście francuskim można podawać od razu po upieczeniu. Najlepiej z kubkiem kakao, mleka bądź kawy. Trzeba tylko nieco odczekać przed zjedzeniem, aby owoce nieco przestygły. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: