• Link został skopiowany

Zbieram w sadzie, smażę i wekuję. To najlepsze jabłka ze słoika na szarlotkę

Późne lato i wczesna jesień to czas najróżniejszych przetworów. Na potęgę robimy dżemy, soki, powidła i marmolady. Wśród przetworów nie może zabraknąć także jabłek do słoika. Jak zrobić najlepsze jabłka idealne do szarlotki i innych ciast? Nie zapomnij o korzennej przyprawie - nie chodzi o cynamon.
Jak zrobić jabłka do słoików?
Tyler_D /Shutterstock

Jabłka do słoików na zimę to obowiązkowa pozycja na liście przetworów do zrobienia. Przepis na prażone jabłka jest banalny, wychodzą słodkie, delikatne i z korzenną nutą. Są idealne nie tylko do tradycyjnej szarlotki, lecz także do szarlotki królewskiej, jabłecznika, jako dodatek do lodów i innych deserów. Nie zapomnij o goździkach, a będziesz się zajadać tymi jabłkami prosto ze słoika.

Zobacz wideo Zobacz przepis na obłędny deser z jabłkami

Jabłka ze słoika na zimę. Do szarlotki nie ma lepszych

Składniki:

  • 1 kg jabłek, najlepiej słodkich,
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • płaska łyżka cynamonu,
  • 5-6 goździków,
  • ok. 1/3 szklanki cukru (lub więcej, jeśli jabłka nie są dostatecznie słodkie),
  • odrobina wody do podlania.

Jabłka ze słoika - sposób wykonania:

  1. Jabłka obierz, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój owoce w kostkę.
  2. Przygotuj garnek, najlepiej z grubym dnem. Włóż do niego jabłka i na dość dużej mocy palnika podsmażaj przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
  3. Dodaj cukier, przyprawy oraz sok z cytryny. Wymieszaj i zmniejsz moc palnika. Duś pod przykryciem, aż jabłka będą się rozpadać.
  4. W razie potrzeby dolej odrobinę wody. Wystarczy 100-150 ml.
  5. Gorące jabłka przełóż do czystych i wyparzonych słoików. Szczelnie je zakręć i zapasteryzuj w garnku z wodą. Wystarczy 10 minut.

Kiedy słoiki z jabłkami już ostygną, przenieś je w chłodne i suche miejsce. Najlepiej do piwnicy lub spiżarni. Jeśli nie masz takiego pomieszczenia, przechowuj słoiki w kuchennych szafkach. 

Więcej o: