Jabłka do słoików na zimę to obowiązkowa pozycja na liście przetworów do zrobienia. Przepis na prażone jabłka jest banalny, wychodzą słodkie, delikatne i z korzenną nutą. Są idealne nie tylko do tradycyjnej szarlotki, lecz także do szarlotki królewskiej, jabłecznika, jako dodatek do lodów i innych deserów. Nie zapomnij o goździkach, a będziesz się zajadać tymi jabłkami prosto ze słoika.
Zobacz wideo Zobacz przepis na obłędny deser z jabłkami
Jabłka ze słoika na zimę. Do szarlotki nie ma lepszych
Składniki:
- 1 kg jabłek, najlepiej słodkich,
- sok wyciśnięty z połowy cytryny,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- płaska łyżka cynamonu,
- 5-6 goździków,
- ok. 1/3 szklanki cukru (lub więcej, jeśli jabłka nie są dostatecznie słodkie),
- odrobina wody do podlania.
Jabłka ze słoika - sposób wykonania:
- Jabłka obierz, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój owoce w kostkę.
- Przygotuj garnek, najlepiej z grubym dnem. Włóż do niego jabłka i na dość dużej mocy palnika podsmażaj przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Dodaj cukier, przyprawy oraz sok z cytryny. Wymieszaj i zmniejsz moc palnika. Duś pod przykryciem, aż jabłka będą się rozpadać.
- W razie potrzeby dolej odrobinę wody. Wystarczy 100-150 ml.
- Gorące jabłka przełóż do czystych i wyparzonych słoików. Szczelnie je zakręć i zapasteryzuj w garnku z wodą. Wystarczy 10 minut.
Kiedy słoiki z jabłkami już ostygną, przenieś je w chłodne i suche miejsce. Najlepiej do piwnicy lub spiżarni. Jeśli nie masz takiego pomieszczenia, przechowuj słoiki w kuchennych szafkach.