Ryż z jabłkami to smakowite danie, które jest na tyle proste w przygotowaniu, że poradzi z nim sobie absolutnie każdy amator słodkości. Danie można podać zarówno na śniadanie, jak i obiad czy podwieczorek. Z dodatkiem aromatycznego cynamonu o korzennym zapachu i pożywnych orzechów włoskich ryż prezentuje się jeszcze bardziej apetycznie. Poniżej znajdziesz starą i sprawdzoną recepturę, która przyda ci się w życiu więcej niż raz.
Przyrządzenie zapiekanego ryżu z jabłkami nie jest skomplikowane. Cały proces opiera się bowiem na dwóch etapach: ugotowaniu sypkiego ryżu na mleku, a następnie umieszczeniu go w piekarniku wraz z dodatkami. Całość nie zajmie nam dłużej niż 45 minut, a gotowy przysmak przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Innymi słowy - cała rodzina będzie najedzona i zadowolona!
Składniki:
Dodatkowo:
Wyjmij ryż z foliowego opakowania i ugotuj go na mleku z dodatkiem wody, łyżki masła oraz odrobiny soli. Kiedy ryż stanie się miękki i mleczny, wymieszaj go z kolejną łyżką masła oraz cukru. Jabłka umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Połącz z resztą cukru i orzechami, po czym dopraw cynamonem.
Przygotuj naczynie żaroodporne. Natłuść je masłem oraz oprósz bułką tartą, a następnie układaj w nim warstwami ryż na mleku oraz jabłka z cynamonem. Pamiętaj, aby umieścić ryż na dnie oraz na wierzchu. Przykryj naczynie pokrywką i umieść w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza. Po 30 minutach zapiekania wyjmij pachnące danie i odstaw na chwilę do ostudzenia. Pokrój je i podaj np. z jogurtem, bitą śmietaną czy cukrem pudrem. Możesz też polać je ulubionym syropem, np. truskawkowym. Smacznego!