Każdy kraj, ba - każdy region słynie ze swoich smaków i kultowych dań. Kuchnia włoska jest uznawana za jedną z najlepszych, a do tego jest bardzo zróżnicowana. Jednym z dań, które szczególnie zapada w pamięci turystom, są kuleczki ryżowe pochodzące z Sycylii. Jak zrobić arancini? Wybierz odpowiedni ryż - nie każdy się sprawdzi.
3
Radiokafka /Shutterstock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Przepis na arancini zna każda włoska babcia, a na Sycylii są tak popularne i uwielbiane jak choćby w Polsce pierogi, czy pyzy. Arancici to kulki z ryżu zapanierowane w bułce tartej i usmażone na głębokim tłuszczu. W środku skrywają najlepszy farsz, a są tak pyszne, że nie zapomnisz ich smaku przez długie lata. Nie musisz jednak wybierać się w podróż na Sycylię, żeby skosztować tego pysznego dania - jest bardzo proste do zrobienia. Jedyne, co musisz wiedzieć, to jakiego ryżu użyć. Wybierz ten do risotto - ma najwięcej skrobi i sprawi, że kuleczki będą zwarte i nie rozsypią się podczas smażenia.
REKLAMA
Zobacz wideo
Arancini. Najlepsza przekąska ze słonecznej Italii
Składniki:
0,5 kg ryżu do risotto,
100 g twardego, dojrzewającego sera (najlepiej parmezanu),
2 większe jajka,
ok. 200 g mąki pszennej niskiego typu,
ok. 200 g bułki tartej.
Najlepszy farsz do arancini:
3 większe pomidory lub 3/4 puszki krojonych pomidorów,
1 cebula,
mozzarella mini w kulkach (tyle, ile chcesz zrobić arancini),
3 ząbki czosnku,
oliwa z oliwek,
sól, pieprz, oregano, bazylia.
Dodatkowo: olej do głębokiego smażenia
Przepis na arancini - sposób wykonania
Przygotowanie sycylijskich "kulek mocy" zacznij od ryżu. Ugotuj go w lekko osolonej wodzie na półmiękko. Nie powinien być mocno al dente. Następnie odcedź ryż i pozostaw do przestygnięcia. Parmezan zetrzyj na tarce o mniejszych oczkach i dodaj do ryżu.
Teraz czas na aromatyczny farsz. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy się lekko zeszkli, dodaj przeciśnięty czosnek. Pomidory pokrój w niewielką kostkę i wrzuć na patelnię. Dopraw solą, pieprzem i oregano. Smaż całość, aż woda odparuje.
Teraz czas na formowanie kulek. Porcję ryżu z parmezanem uformuj w dłoniach w kształt "koszyczka". Do środka włóż kulkę mozzarelli i łyżkę farszu. Następnie zaklej arancini w dłoniach formując je w kształt kulki. Teraz czas na panierkę - arancini panieruj jak kotlety schabowe - najpierw mąka, potem rozmącone jajko oraz bułka tarta.
W garnku rozgrzej litr oleju rzepakowego. Wrzucaj ostrożnie arancini i smaż je na złoty kolor. Usmażone kulki odsącz z nadmiaru tłuszczu i podawaj z listkiem świeżej bazylii.
Wskazówka: Do farszu możesz dodać podsmażoną pancettę lub guanciale, albo dojrzewającą włoską kiełbasę. Świetnie sprawdzi się także włoska wędlina - szynka prosciutto lub salami. Farsz do arancini przyjmie wszystko, pamiętaj jednak, by składniki były naprawdę dobrej jakości.