Zapomnisz o rosole, gdy spróbujesz tego. Od teraz na niedzielne obiady będziesz robić tę zupę

Jako wielka fanka rosołu muszę przyznać, że znalazłam przepis, który ją przebije. Teraz, zamiast robić go co niedzielę, zastąpiłam go tą propozycją, która jest równie prosta, ale smaczniejsza. Ta zupa nie ma konkurencji i żadna inna potrawa nie potrafi być tak dobra jak ona. Moja babcia i mama są w niej szczerze zakochane.

Rosół to bardzo prosta zupa, którą wykonuje się bardzo często. W wielu domach przyrządzana jest w każdą niedzielę, a także na różne uroczystości, typu wesela, czy komunię. Utarło się również to, że gdy zostaje nam wywar, to robimy z niego kolejne danie. Zazwyczaj wybór pada na zupę pomidorową, która króluje na poniedziałkowych stołach obiadowych. Tym razem postaw na coś innego i zaskocz swoich najbliższych.

Zobacz wideo Krem z pieczarek

Zupa ryżanka jest banalnie prostym przepisem na wykorzystanie już gotowego rosołu. Jeśli jednak go nie masz podpowiadamy, jak zrobić aromatyczne wywar z korpusu z kurczaka. Co ją wyróżnia na tle innych potraw? Przede wszystkim dodanie ryżu, a także umieszczenie w bulionie jarzyn. By jeszcze bardziej dodać jej smaku, pod koniec gotowania możesz dodać do niej trochę śmietany. 

Przepis na zupę ryżankę

Składniki

  • korpus z kurczaka,
  • 2 spore marchewki,
  • korzeń pietruszki,
  • pół główki selera,
  • kawałek pora,
  • cebula,
  • garść świeżego koperku,
  • 150 g ryżu białego,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie podane warzywa obierz i podziel na mniejsze kawałki. Z cebuli usuń łupiny i przekrój ją na pół. Podpiecz ją nad ogniem przez kilka minut. Koperek przemyj i posiekaj.
  2. Do dużego garnka wlej 2 l wody i wrzuć do niej korpus z kurczaka oraz przygotowane warzywa. Dopraw całość solą i pieprzem i ustaw na średnim ogniu. Gotuj całość do miękkości mięsa.
  3. Pod koniec gotowania bulionu umieść ryż na sitku i przepłucz go zimną wodą. Następnie dodaj go do wywaru i gotuj zgodnie z tym co napisane jest na opakowaniu.
  4. Gotową zupę podawaj na ciepło, a wierzch posyp posiekanym koperkiem.
Jadłeś kiedyś zupę ryżankę?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.