• Link został skopiowany

Zamiast makowca zrób na święta ośnieżone czekoladowe szyszki. Nie musisz włączać piekarnika

Czekoladowe szyszki to prawdziwa uczta dla podniebienia i ozdoba każdego stołu. Ich przygotowanie wymaga cierpliwości, ale dzięki sprawdzonemu przepisowi będą miękkie i delikatne. Jak zrobić szyszki, żeby nie były twarde? Sekret tkwi w jakościowych składnikach i odpowiednich proporcjach.
Czekoladowe szyszki, fot. Archiwum prywatne
Czekoladowe szyszki, fot. Archiwum prywatne

Uwielbiam czekoladowe szyszki. Nie dość, że wyglądają pięknie i obłędnie smakują, to zawsze robią wrażenie na gościach. Choć ich przygotowanie nie należy do najszybszych, efekt końcowy wynagradza cały włożony wysiłek. Mój przepis pochodzi od wujka, który przez lata pracował jako cukiernik i zawsze powtarzał, że w wypiekach liczy się precyzja i serce włożone w przygotowanie słodkości. Jeśli więc szukasz deseru bez pieczenia, który wzbudzi zachwyt na świątecznym stole, jesteś w idealnym miejscu.

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Jak zrobić masę do szyszek? Zaskocz gości podczas świąt niebanalnym poczęstunkiem

Te czekoladowe cudeńka powstają z kilku łatwodostępnych składników, które już możesz mieć pod ręką. Przepis jest nieskomplikowany, a efekt? Ciastka zachwycają wyglądem i smakiem, jakby wyszły wprost spod ręki mistrza cukiernictwa. Przygotuj:

  • 150 g miękkiego masła,
  • 300 g kakaowych herbatników,
  • 2 łyżki gorzkiego kakao,
  • 150 g czekolady deserowej,
  • 50 ml śmietanki kremówki,
  • czekoladowe płatki śniadaniowe w formie muszelek,
  • cukier puder.

PORADA! Chcesz dodać szyszkom charakteru? Wystarczy odrobina aromatu waniliowego lub kilka kropli rumu. Wanilia podkręci słodycz, a rum doda świątecznej elegancji.

Jak zrobić szyszki, żeby nie były twarde? Pamiętaj o dwóch rzeczach

Sekret tkwi w odpowiednich proporcjach masła, czekolady i śmietanki - to one nadają szyszkom miękkość i elastyczność. Ważne, by nie mieszać masy zbyt długo. Powinna pozostać plastyczna, ale nie zbita, dzięki czemu deser zachowa idealną strukturę. Składniki gotowe? Zaczynajmy!

Szyszki, fot. Archiwum prywatne
Szyszki, fot. Archiwum prywatne Szyszki, fot. Archiwum prywatne
  1. Herbatniki rozkrusz wałkiem lub zmiel w blenderze na drobno.
  2. W rondelku roztop masło i śmietankę. Dodaj połamaną czekoladę i mieszaj do uzyskania gładkiej, lśniącej konsystencji. Wsyp kakao i opcjonalnie dodaj kilka kropli aromatu waniliowego lub rumu.
  3. Do powstałej masy dodaj pokruszone herbatniki i dokładnie wymieszaj. Konsystencja powinna być gęsta, ale wciąż plastyczna. Jeśli całość wydaje się zbyt sucha, wystarczy dodać odrobinę śmietanki.
  4. Z przygotowanego "ciasta" formuj niewielkie kulki, a następnie nadaj im kształt szyszki, lekko spłaszczając i dociskając w odpowiednich miejscach.
  5. Wbij w stożki płatki śniadaniowe i oprósz cukrem pudrem. Chłodź w lodówce przez około 30 minut. Smacznego! 
Więcej o: