Szynka pieczona na święta Bożego Narodzenia znika ze stołów w mgnieniu oka. O czym powinny wiedzieć osoby, które będą przygotowywać ją pierwszy raz? Zapoznaj się z naszymi wskazówkami i zachwyć swoich domowników wyjątkowym smakiem.
Aby nasza szynka na święta miała idealny smak, konieczny jest wybór najwyższej jakości mięsa. To właśnie jakość mięsa przekłada się na finalny smak potrawy, dlatego należy przyłożyć do tego szczególną uwagę. Najlepszym wyborem na szynkę pieczoną na święta Bożego Narodzenia, jest oczywiście szynka wieprzowa. Warto wybrać mięso delikatnie marmurkowate, ponieważ dzięki zawartości tłuszczu, pieczona szynka będzie idealnie soczysta, a zarazem krucha. Mięso powinno mieć różowy kolor i delikatny, przyjemny zapach. Można wybrać szynkę wieprzową z kością lub bez. Szynka wieprzowa z kością jest bardziej aromatyczna, jednak wymaga dłuższej obróbki termicznej.
Przepis na szynkę pieczoną domowej roboty nie jest skomplikowany, a do jego przygotowania będziesz potrzebować następujących składników:
Z podanych wyżej składników wyjdzie smakowita szynka pieczona na święta. Przepis na to aromatyczne danie przedstawia się następująco:
Pierwszym etapem przygotowania soczystej szynki pieczonej na święta Bożego Narodzenia, jest peklowanie mięsa. Peklowanie mięsa ma wiele zalet. Dzięki peklowaniu mięso staje się bardziej soczyste i nabiera charakterystycznego, słonego smaku. Peklowanie przedłuża ponadto trwałość mięsa i ułatwia jego dalszą obróbkę. Jak peklować mięso? W misce wymieszaj ze sobą sól peklującą, cukier, zioła prowansalskie, ziele angielskie, liść laurowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przygotowaną mieszanką natrzyj bardzo dokładnie mięso, a następnie owiń je folią spożywczą i umieść w lodówce na okres czterech dni.
Peklowanie sprawia, że nasza szynka pieczona na święta nabiera wyjątkowego smaku i może być dłużej przechowywana. Peklowanie trwa kilka dni, dlatego przygotowanie szynki na Boże Narodzenie należy zaplanować odpowiednio wcześniej. Po peklowaniu, szynkę należy dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następny krok to marynowanie mięsa. W misce mieszamy ze sobą miód, musztardę i olej, a następnie dokładnie smarujemy mięso powstałą mieszanką. Wierzch zamarynowanego mięsa warto naciąć w kilku miejscach, aby podczas pieczenia powstała przyjemnie chrupiąca skórka.
Pieczenie szynki wieprzowej to kolejny istotny element przygotowywania naszego dania. Do pieczenia szynki wieprzowej można użyć rękawa - wówczas nasze mięso zachowa idealną soczystość i intensywny aromat.
Szynkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (opcja pieczenia góra-dół) przez ok. 1,5-2 godziny. Czas pieczenia uzależniony jest m.in. od wielkości użytego kawałka mięsa oraz funkcjonowania piekarnika. W czasie pieczenia warto co jakiś czas podlewać naszą szynkę wytopionym tłuszczem (lub obrócić jeśli pieczemy ją w rękawie). Dzięki temu mięso będzie jeszcze bardziej soczyste. Stopień wypieczenia szynki można sprawdzić za pomocą termometru do mięsa. Mięso jest gotowe w momencie, gdy osiągnie wartość 65 stopni.
Z czym najlepiej smakuje szynka na Boże Narodzenie? Pieczona szynka tradycyjnie podawana jest z chrzanem, który nadaje ostrego, wyrazistego smaku. Popularnym dodatkiem do szynki pieczonej jest także musztarda. Z pieczonym mięsem dobrze komponuje się także słodycz żurawiny. Pieczona szynka na Boże Narodzenie idealnie nadaje się na pyszne świąteczne kanapki. Podana na świeżej chrupiącej kromce chleba, smakuje wybornie i jest idealnym dodatkiem do świątecznej sałatki wielowarzywnej.