Zupa krem z zielonego groszku to przepis idealny dla każdego, kto ma mało czasu na gotowanie, kto ma lenia przyklejonego do bioder (a przecież każdy ma takie momenty) i kto lubi szybkie i zarazem pyszne obiady. Co jest ważne w przepisie na tę zupę? Ser. Ser zrobi wam wielkie WOW w smaku.
Zobacz wideo Zobacz nasze porady na przesolony rosół
Szybki obiad. Jak zrobić zupę krem z groszku?
- 1 litr bulionu,
- 500 g świeżego mrożonego groszku,
- 1 mały por,
- 2 ząbki czosnku,
- 70 g sera feta,
- 150 ml śmietanki 30 proc.,
- posiekany szczypiorek,
- sól, pieprz do smaku,
- masło.
Szybka zupa z groszku - sposób wykonania:
- Zacznij od zagrzania bulionu. Może to być bulion warzywny, ale świetnie sprawdzi się także bulion na mięsie z kością. Możesz wykorzystać także rosół, pamiętaj jednak, żeby go wcześniej przecedzić.
- W innym garnku rozgrzej łyżkę masła i dodaj posiekaną białą część pora. Kiedy się zeszkli, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Całość chwilę podsmażaj, następnie wlej gorący bulion, dodaj groszek i pokrojoną na kawałki fetę. Kiedy groszek się ugotuje na miękko, zmiksuj zupę blenderem na gładki krem.
- Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dodaj śmietankę. Zupę krem z groszku podawaj z posiekanym szczypiorkiem oraz z grzankami.
Jeśli chcesz podkręcić serowy smak swojej zupy z groszku, dodaj do niej krążek sera camembert. Przed tym pamiętaj, by wykorzystać sam miąższ, a twardą skórkę odkroić. Skórka nie rozpuszcza się, ale ser dodaje niebywałego smaku i aromatu. Możesz dodać także trochę sera z niebieską pleśnią, ale uważaj, by jego smak nie zdominował groszku.