Najszybsza i najlepsza zielona zupa. Żeby była aksamitna, dodaj ten ser

Szybki obiad, który pozwoli zamienić twoją kuchnię w salę restauracyjną? Proszę bardzo. Ta zupa krem jest przepyszna, sycąca i, co ważne, przygotujesz ją migiem. Ma piękny zielony kolor, a podrasuje ją ser, który Grecy wręcz ubóstwiają. Pożegnaj krupniki i pomidorówki, nadszedł czas zupy z groszku.

Zupa krem z zielonego groszku to przepis idealny dla każdego, kto ma mało czasu na gotowanie, kto ma lenia przyklejonego do bioder (a przecież każdy ma takie momenty) i kto lubi szybkie i zarazem pyszne obiady. Co jest ważne w przepisie na tę zupę? Ser. Ser zrobi wam wielkie WOW w smaku. 

Zobacz wideo Zobacz nasze porady na przesolony rosół

Szybki obiad. Jak zrobić zupę krem z groszku?

  • 1 litr bulionu,
  • 500 g świeżego mrożonego groszku,
  • 1 mały por,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 70 g sera feta,
  • 150 ml śmietanki 30 proc.,
  • posiekany szczypiorek,
  • sól, pieprz do smaku,
  • masło.

Szybka zupa z groszku - sposób wykonania:

  1. Zacznij od zagrzania bulionu. Może to być bulion warzywny, ale świetnie sprawdzi się także bulion na mięsie z kością. Możesz wykorzystać także rosół, pamiętaj jednak, żeby go wcześniej przecedzić.
  2. W innym garnku rozgrzej łyżkę masła i dodaj posiekaną białą część pora. Kiedy się zeszkli, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
  3. Całość chwilę podsmażaj, następnie wlej gorący bulion, dodaj groszek i pokrojoną na kawałki fetę. Kiedy groszek się ugotuje na miękko, zmiksuj zupę blenderem na gładki krem.
  4. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dodaj śmietankę. Zupę krem z groszku podawaj z posiekanym szczypiorkiem oraz z grzankami.

Jeśli chcesz podkręcić serowy smak swojej zupy z groszku, dodaj do niej krążek sera camembert. Przed tym pamiętaj, by wykorzystać sam miąższ, a twardą skórkę odkroić. Skórka nie rozpuszcza się, ale ser dodaje niebywałego smaku i aromatu. Możesz dodać także trochę sera z niebieską pleśnią, ale uważaj, by jego smak nie zdominował groszku.

Więcej o: