Idealnie kremowa jajecznica Magdy Gessler. Z tymi dodatkami śniadanie nabierze nowego wyrazu

Chociaż przepis na jajecznicę może dla wielu zdawać się śmiesznym żartem, tak czasami warto poznać nieco inną wersję klasyki. Dzięki temu może okazać się, że do tej pory nasze śniadania dalekie były do ideału. Magda Gessler zdradza przepis na idealnie puszystą jajecznicę z kilkoma dodatkami - jak na jesień przystało, w składzie znajdziemy grzyby.

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Zamiast zatem po raz kolejny szykować nudne kanapki, papkowatą owsiankę czy dwuminutową, przypaloną jajecznicę, warto poznać przepis, który dosłownie rozpływa się w ustach. Magda Gessler zdradziła przepis, dzięki któremu jajka na nowo rozpieszczą kubki smakowe, a to wszystko w łatwy, szybki sposób. 

Koniec suchej jak wiór jajecznicy. Gessler zdradza przepis na jajka idealne 

O poranku niektórzy piją jedynie kawę, inni zajadają się owsianką, a niektórzy raczej omijają kuchnię i wczesne posiłki. Warto jednak poprawić złe nawyki i zacząć śniadania jeść jak król! To nie tylko zagwarantuje nam energię na długo, ale też sprawi, że dzień od razu stanie się lepszy. Naszą dzisiejszą propozycją jest przepis na jajecznicę, ale jajecznicę wyjątkową, kremową i delikatną jak nigdy wcześniej. 

Jajka serwowane na śniadanie wcale nie muszą być nudne i bez wyrazu. Zapomnij więc o spalonych sadzonych, suchej jajecznicy czy tych na twardo z szarą, koszmarną obwódką. Właśnie dlatego postanowiliśmy zaprezentować przepis na idealnie kremową jajecznicę autorstwa Magdy Gessler. Wystarczy postawić na kilka smakowitych dodatków i solidną porcję nabiału, a klasyka nabierze zupełnie nowego wyrazu. Więcej smakowitych przepisów autorka zdradza w swojej książce, a więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronie magdagessler.pl

Zobacz wideo Genialny przepis na szparagi z jajkiem i parmezanem. Ten trik odmieni twoje gotowanie

Jajecznice z przepisu Magdy Gessler - idealnie kremowa, z jesiennymi dodatkami 

Składniki: 

  • 250 g pieczarek, kurek lub dowolnych grzybów,
  • cebula,
  • 6 jajek,
  • 3 łyżeczki masła,
  • 2 łyżki gęstej śmietany,
  • sól,
  • pieprz, 
  • szczypiorek. 

Sposób przygotowania: 

  1. Na początku przygotuj grzyby. Leśne skarby oczyść i pokój na mniejsze kawałki, a najlepiej w drobną kostkę. 
  2. Podobnie postąp z cebulą. Oba składniki wrzuć na patelnię z rozgrzanymi dwoma łyżeczkami masła i smaż, aż z grzybów odparuje woda. 
  3. W tym czasie do miseczki wbij wszystkie jaja, dodaj też śmietanę. Wszystko dokładnie połącz - masa powinna być jasna i gładka. 
  4. Zmniejsz moc palnika na minimum, wówczas możesz wlać jaja na patelnię. Dodaj ostatnią łyżeczkę masła, całość cały czas mieszaj - najlepiej sylikonową szpatułką. Wówczas jaja będą idealnie kremowe i delikatne, unikniemy też przypaleń czy suchego efektu. 
  5. Jaja smaż, aż ładnie się zetną. Pod koniec dodaj sól, pieprz i szczypiorek. Tak przygotowana jajecznica jest gotowa do podania! Doskonale komponuje się z pajdą wiejskiego chleba. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.