Bajecznie kremowa jajecznica z kurkami. Przepis Magdy Gessler to klasyka w najlepszej postaci

Zastanawiasz się, jak prezentuje się iście wakacyjne śniadanie? Jajecznica z kurkami nie ma konkurencji! Jest obłędnie kremowa, puszysta i po brzegi wypełniona darami lasu. Przepis Magdy Gessler to klasyka - warto jednak pamiętać o kilku szczegółach, jak dodatek kwaśnego nabiału.

Już w lipcu stragany i warzywniaki wypełniają się sezonowymi dobrami. Wśród soczystych i pachnących warzyw i owoców warto wyróżnić także grzyby, które nie tylko dodają potrawą aromatów, ale i niepowtarzalnego smaku. Idealnym przykładem jest jajecznica z kurkami, czyli klasyka w najprostszej postaci! 

Jajecznica z kurkai - sezonowe śniadanie mistrzów 

Jak śniadanie to tylko słodkie czy słone? Z tym dylematem budzi się wiele osób, jednak w sezonie wakacyjny wybór jest prosty, a piedestał należy do jajecznicy z kurkami. Idealnie kremowa, bajecznie puszysta i hojnie wypełniona po brzegi kurkami smakuje najlepiej! Grzyby o charakterystycznej prezencji, już okupują bazary i warzywniaki, a ci który decydują się na wędrówkę po lesie, mogą je znaleźć w wielu miejscach. Nie ma co się zatem zastanawiać - kolejne śniadanie będzie wybitne! 

Jajecznica z kurkami z przepisu Magdy Gessler wychodzi niemalże rewelacyjna. wszystko przez odpowiednie przygotowanie i dodanie kilki tajemniczych składników. Jednym z nich jest kwaśna śmietana, a drugim oczywiście świeżo posiekany szczypior! Nie może zabraknąć także hojnej porcji masła i sezonowego ziela, czyli koperku. Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Pyszne dania z kurkami. Wypróbuj te przepisy

Tak jajecznicę z kurkami robi Magda Gessler

Składniki: 

  • 6 jajek,
  • cebula,
  • 250 g świeżych kurek, 
  • 30 g śmietany 18 procent,
  • 25 g masła,
  • świeża zielenina - pół pęczka koperku lub pietruszki,
  • odrobina soli i pieprzu. 

Sposób przygotowania: 

  1. Kurki oczyścić przy pomocy pędzelka i pokroić na małe kawałki. Wskazówka - grzyby można także zalać wodą z solą, dzięki temu będzie znacznie szybciej je wyczyścić. Pamiętaj jednak, że nie mogą się zbyt długo moczyć, bo stracą smak. 
  2. Na patelni rozgrzej masło. Podsmażaj pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy ta się zeszkli, dodaj kurki. Grzyby powinny być rumiane i złotawe. 
  3. Dopraw grzyby. 
  4. Do miseczki wbij jaja, dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Masa powinna być mocno spieniona, a jaja rozmącone - wówczas efekt będzie najlepszy. 
  5. Na patelnie wlej masę jajeczną. Całość często mieszaj i przygotowuj na małym ogniu. Na koniec wrzuć zieleninę i gotowe. 
  6. Jajecznica z kurkami smakuje najlepiej ze świeżym chlebem. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.