Serek wiejski przed terminem ważności stał się gęsty i skwaśniał? Wyjaśniamy, dlaczego i czy można go jeść

Serek wiejski doskonale sprawdza się jako element lekkich śniadań czy kolacji. Zjedzony ze świeżymi warzywami i odrobiną przypraw może być bardzo zdrowym i wartościowym posiłkiem. A co, jeśli stał się kwaśny i gęsty? Nadal można go jeść?

Większość z nas lubi, gdy serek wiejski jest słodkawy w smaku, ma wyraźnie oddzielone ziarenka i śmietankę. Niestety dość często zdarza się, że już w momencie zakupu lub raptem po kilku dniach w lodówce staje się kwaśny i gęstnieje, mimo że jego data ważności jeszcze nie minęła. Czy można zjeść taki produkt? Dlaczego serek wiejski kwaśnieje?

Serek wiejski skwaśniał przed datą przydatności do spożycia. Co teraz?

Serek wiejski to rodzaj twarożku, produkowany jest z mleka krowiego. W jego składzie powinien więc występować twaróg ziarnisty, śmietanka, białka mleka i sól. Taki jest najzdrowszy i ma krótki termin przydatności do spożycia. Po wskazanej dacie lepiej go nie jeść. A co jeśli przed upłynięciem terminu robi się kwaśny i gęsty? Jak każdy produkt na bazie mleka, może  podlegać fermentacji mlekowej, a więc nieznacznie kwaśnieć i zmieniać konsystencję. Część serka może się rozwarstwić. Jeśli zmiany są nieznaczne, taki serek wiejski można zamieszać i zjeść - tak samo, jak spożywamy zsiadłe mleko. Na taki produkt powinny jednak uważać osoby, które mają "wrażliwe żołądki", doświadczyły problemów gastrycznych po zjedzeniu kwaśnego mleka czy mają tendencję do dokuczliwych wzdęć.

Niektóre serki wiejskie mają jednak nieco bogatsze składy - znajdują się w nich różne zagęstniki, np. karagen czy guma guar. Wtedy już lepiej mieć się na baczności, ponieważ taki serek może dłużej zachować idealną konsystencję, a gdy ta zacznie się zmieniać, jego spożycie może nam zaszkodzić.

Zobacz wideo Minipączki na serku homogenizowanym. Puszyste i genialne w smaku!

Kiedy definitywnie powinniśmy wyrzucić serek wiejski?

Jeśli masz wątpliwości co do zakupionego serka wiejskiego, przyjrzyj mu się dokładnie:

  • Powąchaj go. Nie wahaj się go wyrzucić, jeśli zapach jest dziwny, nieprzyjemny lub bardzo intensywnie kwaśny. Jeśli jest przyjemny, ale z lekko kwaśną nutą, nie powinien zaszkodzić, ale może nie smakować już tak dobrze.
  • Sprawdź konsystencję. Jeśli jest gęsty i zwarty, rozwarstwiony (na wierzchu jest warstwa płynu) lepiej go wyrzucić.
  • Widzisz pleśń lub dziwny nalot? Nawet jeśli jest tylko na ściankach lub wieczku, niestety produkt jest nie do spożycia.
  • Spróbuj odrobinę. Serek jest gorzki, po prostu niesmaczny? Lepiej go nie jeść.

Zobacz także:

Lepiej dmuchać na zimne

Każdy z nas chyba słyszał o kimś, kto zawsze zjada produkt "lekko nadpsuty" i nigdy nie ma żadnych dolegliwości. Każdy organizm jest jednak inny, a dolegliwości mogą być bardzo różne. Gdy mamy wątpliwości co do stanu produktu, lepiej dmuchać na zimne i go wyrzucić. Na przyszłość trzeba po prostu zrobić mniejsze zakupy lub zdecydować się na inne artykuły, jeśli wiemy, że nie zjemy nabiału od razu. Robiąc zakupy, wybierajmy serki wiejskie o dobrym składzie i mające taką konsystencję, która świadczy o świeżości (warto wstrząsnąć opakowaniem - serek powinien "chlupać"). 

Sery pleśniowe to jeszcze inna historia. Jak poznać, że spleśniały na dobre?

Więcej o: