Ciemne plamy na zamrożonym mięsie. Wyjaśniamy, skąd się biorą i czy są bezpieczne

Czy zdarzyło wam się kiedyś zauważyć ciemne plamy na mięsie, które właśnie wyciągnęliście z zamrażalnika? Czy to znaczy, że się zepsuło i należy je wyrzucić? Niekoniecznie. Sprawdzamy, skąd się biorą takie plamy i jak uniknąć ich powstawania.
Zobacz wideo

Ciemne plamy na mięsie - czy są niebezpieczne?

Odbarwione, pomarszczone miejsca na kawałku surowej szynki wieprzowej czy wołowiny to efekt złego zabezpieczenia. Tego typu "uszkodzeniom" mogą ulegać też inne produkty. Powstają one w skutek działania powietrza na odsłoniętą powierzchnię. Ta powoli wysusza się, bo woda w niej zawarta wyparowuje (tak, nawet w zamrażarce). Z kolei kolor ulega zmianie w wyniku reakcji chemicznych.

Czy takie plamy świadczą o tym, że jedzenie jest niezdrowe i należy je wyrzucić? Nie, taki kawałek mięsa czy warzywa nadaje się do jedzenia, będzie miał jednak zmieniony (gorszy) smak i strukturę. Z tego powodu warto uszkodzony fragment po prostu odciąć, a resztę poddać normalnej obróbce. Jeżeli odbarwienia występują na większej powierzchni produktu, lepiej go wyrzucić. Zjedzenie całości nie stanowi zagrożenia, ale na pewno wpływa na doznania smakowe. 

Lepiej zapobiegać

Powstawaniu ciemnych plam na powierzchni zapobiegnie prawidłowe przechowywanie żywności. Aby ich uniknąć, należy produkt dokładnie owinąć w folię lub umieścić w pojemniku. Dzięki temu woda nie będzie nadmiernie uciekała z kawałka mięsa i pozostanie on jednolity.

Czy jedzenie przechowywane w zamrażarce może się zepsuć?

Zamrażanie jest bezpiecznym sposobem przechowywania. Wyjątek stanowią sytuacje, gdy zamroziliście jedzenie, które już zaczęło się psuć lub takie, które było już raz rozmrożone. Należy bezwzględnie pamiętać o tym, że nie wolno ponownie zamrażać produktów raz rozmrożonych. Dodatkowo na bezpieczne warunki wewnątrz zamrażarki wpływa odpowiednia dbałość o higienę zarówno produktów, które w niej umieszczacie, jak i samego urządzenia (więcej na ten temat).

Nawet w zamrażalniku jedzenie ulega zmianom. Nie są one niebezpieczne dla zdrowia, jednak wpływają na jakość produktu. Zbyt długie przechowywanie może skutkować utratą jędrności, a także zyskaniem specyficznego smaku i zapachu. Dlatego bardzo ważne jest, by pilnować czasu trzymania konkretnych produktów w zamrażarce. Na przykład mięso, w zależności od jego rodzaju, można przechowywać od ośmiu do dwunastu miesięcy, warzywa i owoce od sześciu do ośmiu miesięcy, a gotowe potrawy do trzech miesięcy. Dobrym sposobem na monitorowanie zawartości zamrażarki jest opisywanie opakowań nazwą produktu i datą zamrożenia.

Zobacz również:

Jajka po terminie ważności są zepsute? Niekoniecznie. Zanim je wyrzucisz, sprawdź ich świeżość

Wyrzucasz ogórki kiszone z białym nalotem, bo myślisz, że się zepsuły? Są zdrowsze niż te zielone

Dlaczego nigdy nie powinno się mrozić dobrej wódki? Zdaniem eksperta to wcale nie poprawia jej smaku

Więcej o: