Szynka wieprzowa to ta część mięsa, która zazwyczaj jest chuda i nie wymaga szczególnej obróbki. Pieczoną, czy wędzoną szynkę jadamy na kanapkach, ale w wersji na ciepło smakuje jeszcze lepiej. Wraz z pasztetem króluje na polskich stołach w Wielkanoc. Co stoi na przeszkodzie, aby podać ją także na obiad? Może być zawinięta w ciasto francuskie, lub podana z aksamitnym sosem. Ten drugi wariant smakuje niemal każdemu. Oto przepis na pieczoną szynkę z wyśmienitym sosem cebulowym.
Aby przygotować pieczoną szynkę, musimy mieć przede wszystkim piekarnik i następujące produkty:
Są to produkty niezbędne zarówno do upieczenia szynki, jak i przygotowania sosu.
Czosnek należy zmiażdżyć i wymieszać go z cukrem i solą. Powstałą mieszanką natrzeć mięso i schować je do lodówki. Następnie, należy wziąć pozostałe zioła i musztardę i nasmarować nimi mięso, które można wyjąć z lodówki po minimum 30 minutach. Mięso może poleżeć w lodówce kolejne kilkadziesiąt minut zawinięte w folię. W tym czasie pokrój cebulę w piórka, przygotuj bulion i kilka ząbków czosnku. Teraz mięso należy delikatnie obsmażyć na patelni, aby się "zamknęło". Wyjmij naczynie żaroodporne i umieść w nim szynkę wieprzową. Nagrzej piekarnik na 220 stopni.
Zeszklij na patelni cebulkę i wlej do niej bulion. Pozwól cebuli dusić się na małym ogniu. Do cebuli i bulionu dodaj kilka ząbków czosnku i podlej winem. Zalej mięso w naczyniu żaroodpornym połową sosu, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Naczynie żaroodporne szczelnie zamknij i zmniejsz temperaturę do 180 stopni. Piecz jeszcze godzinę pod przykryciem, odkryj szynkę i dolej resztę sosu. Obróć mięso i piecz bez pokrywki jeszcze pół godziny. W tym czasie możesz przygotować resztę obiadowych dodatków.
Szynka wieprzowa w sosie cebulowym najlepiej smakuje z ziemniakami, lub kaszą. Jeśli zostanie ci jej z obiadu, bez wahania możesz pokroić ją w plasterki i zaserwować na kanapkach. Smacznego!