Pieczona szynka wieprzowa na obiad to strzał w dziesiątkę. Ten sos podbije jej smak

Pieczona szynka wieprzowa to tradycyjne danie, które często trafia na polskie stoły od święta. Warto jednak przygotować pieczoną szynkę wieprzową na obiad. Sprawdzi się jako niedzielny posiłek z rodziną, a jego przygotowanie nie zajmie wiele czasu. Sekretem pieczonej szynki wieprzowej na obiad jest cebulowy sos, który podkręca jej smak i dopełnia danie.

Szynka wieprzowa to ta część mięsa, która zazwyczaj jest chuda i nie wymaga szczególnej obróbki. Pieczoną, czy wędzoną szynkę jadamy na kanapkach, ale w wersji na ciepło smakuje jeszcze lepiej. Wraz z pasztetem króluje na polskich stołach w Wielkanoc. Co stoi na przeszkodzie, aby podać ją także na obiad? Może być zawinięta w ciasto francuskie, lub podana z aksamitnym sosem. Ten drugi wariant smakuje niemal każdemu. Oto przepis na pieczoną szynkę z wyśmienitym sosem cebulowym.

Zobacz wideo

Pieczona szynka wieprzowa na obiad przepis. Jak przygotować to smaczne danie?

Aby przygotować pieczoną szynkę, musimy mieć przede wszystkim piekarnik i następujące produkty:

  • Szynka wieprzowa ok. 1,5 kg
  • 3-4 ząbki czosnku
  • cebula
  • 2-3 łyżki musztardy
  • łyżka majeranku
  • pół łyżki cząbru
  • łyżka granulowanego czosnku
  • 3-4 ząbki świeżego czosnku
  • dwie łyżeczki gruboziarnistej soli
  • łyżeczka cukru
  • łyżka - dwie oliwy
  • białe wino (ok.1 kieliszka)
  • liście laurowe (2-3)
  • ziele angielskie (2-3)

Są to produkty niezbędne zarówno do upieczenia szynki, jak i przygotowania sosu. 

Kapuśniak z białej kapusty to zupa smaczna i zdrowa. Jest jednym z klasycznych wariantów na pierwsze danie obiadowe.Kapuśniak na żeberkach, czyli genialna zupa w sam raz na jesień

Szynka wieprzowa na obiad jest prosta w przyrządzeniu. Oto przepis

Czosnek należy zmiażdżyć i wymieszać go z cukrem i solą. Powstałą mieszanką natrzeć mięso i schować je do lodówki. Następnie, należy wziąć pozostałe zioła i musztardę i nasmarować nimi mięso, które można wyjąć z lodówki po minimum 30 minutach. Mięso może poleżeć w lodówce kolejne kilkadziesiąt minut zawinięte w folię. W tym czasie pokrój cebulę w piórka, przygotuj bulion i kilka ząbków czosnku. Teraz mięso należy delikatnie obsmażyć na patelni, aby się "zamknęło". Wyjmij naczynie żaroodporne i umieść w nim szynkę wieprzową. Nagrzej piekarnik na 220 stopni. 

filet z kurczaka, zdjęcie ilustracyjneA gdyby zrobić filet z kurczaka na obiad inaczej? To proste!

Sos cebulowy do szynki wieprzowej idealnie podbije jej smak. Jak go zrobić?

Zeszklij na patelni cebulkę i wlej do niej bulion. Pozwól cebuli dusić się na małym ogniu. Do cebuli i bulionu dodaj kilka ząbków czosnku i podlej winem. Zalej mięso w naczyniu żaroodpornym połową sosu, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Naczynie żaroodporne szczelnie zamknij i zmniejsz temperaturę do 180 stopni. Piecz jeszcze godzinę pod przykryciem, odkryj szynkę i dolej resztę sosu. Obróć mięso i piecz bez pokrywki jeszcze pół godziny. W tym czasie możesz przygotować resztę obiadowych dodatków. 

Z czym podawać szynkę wieprzową? Jest smaczna na ciepło i na zimno

Szynka wieprzowa w sosie cebulowym najlepiej smakuje z ziemniakami, lub kaszą. Jeśli zostanie ci jej z obiadu, bez wahania możesz pokroić ją w plasterki i zaserwować na kanapkach. Smacznego!

Więcej o: