Kapuśniak z białej kapusty rozpoczynamy od przygotowania mięsa. Żeberka kupujemy w sprawdzonym sklepie mięsnym. To ważne, aby były świeże i ze sprawdzonego źródła. Żeberka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do dużego garnka. Wszystko zalewamy około 1,5 litra wody. Gotujemy i wyławiamy szumowiny.
W międzyczasie obieramy warzywa i kroimy je na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka marchewkę, pietruszkę, selera, dodajemy liście laurowe, ziarenka ziela i pieprzu. Wszystko doprawiamy do smaku i gotujemy przez godzinę. Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Podczas gdy te będą się gotować, przygotowujemy kapustę.
Myjemy białą kapustę. Szatkujemy ją. Odsączamy na sicie. Zostawiamy na chwilę i obieramy cebulę. Tę kroimy drobno i podsmażamy na maśle. Dodajemy na patelnię kapustę. Smażymy, mieszamy i doprawiamy kminkiem. Dusimy kapustę z cebulę przez około 15 minut.
Jest kapuśniak i jest kwaśnica. Co wybierasz?
Wyławiamy warzywa z zupy. Studzimy je i kroimy bardzo drobno. Dodajemy ponownie do zupy wraz z kapustą i cebulą. Mięso możemy oddzielić od kości. Powinno rozpadać się w zupie. Doprawiamy sosem sojowym, solą i pieprzem. Smacznego!