Kapuśniak na żeberkach, czyli genialna zupa w sam raz na jesień [PRZEPIS]

Kapuśniak na żeberkach to cudownie rozgrzewająca zupa, która stawia na nogi w jesienne chłody. Domowy kapuśniak można przygotować w wersji wegetariańskiej, ale my szczególnie polecamy kapuśniak na żeberkach. Dzięki temu będzie jeszcze bardziej pożywny i sycący. Zaczynamy gotowanie?

Kapuśniak na żeberkach. Przepis

Zupa kapuśniak. Składniki:

  • 0,5 kg żeberek,
  • 0,5 kg kiszonej kapusty,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1 seler,
  • kilka ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • kilka listków laurowych,
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu,
  • pół łyżeczki kminku,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • sól i pieprz do smaku.
Zobacz wideo

Kapuśniak z białej kapusty. Przygotowanie:

Kapuśniak z białej kapusty rozpoczynamy od przygotowania mięsa. Żeberka kupujemy w sprawdzonym sklepie mięsnym. To ważne, aby były świeże i ze sprawdzonego źródła. Żeberka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do dużego garnka. Wszystko zalewamy około 1,5 litra wody. Gotujemy i wyławiamy szumowiny.

W międzyczasie obieramy warzywa i kroimy je na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka marchewkę, pietruszkę, selera, dodajemy liście laurowe, ziarenka ziela i pieprzu. Wszystko doprawiamy do smaku i gotujemy przez godzinę. Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Podczas gdy te będą się gotować, przygotowujemy kapustę.

Myjemy białą kapustę. Szatkujemy ją. Odsączamy na sicie. Zostawiamy na chwilę i obieramy cebulę. Tę kroimy drobno i podsmażamy na maśle. Dodajemy na patelnię kapustę. Smażymy, mieszamy i doprawiamy kminkiem. Dusimy kapustę z cebulę przez około 15 minut.

Jest kapuśniak i jest kwaśnica. Co wybierasz?

Wyławiamy warzywa z zupy. Studzimy je i kroimy bardzo drobno. Dodajemy ponownie do zupy wraz z kapustą i cebulą. Mięso możemy oddzielić od kości. Powinno rozpadać się w zupie. Doprawiamy sosem sojowym, solą i pieprzem. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.