Czy mięso lub wędliny, które metalicznie opalizują, można bezpiecznie jeść? A może lepiej je wyrzucić? [WYJAŚNIAMY]
Kiedy widzimy na mięsie zielonkawy poblask, odruchowo się wzdrygamy. W końcu jeśli jedzenie zmienia kolor, zazwyczaj nie jest to dobry znak. Na szczęście bywa, że takie procesy są całkowicie naturalne i nie w każdym przypadku trzeba od razu wyrzucać wszystko do śmietnika.
Wszystko zależy od tego, jak odbija się światło
Dzieje się tak na przykład w przypadku metalicznej opalizacji, którą na pewno nie raz zaobserwowaliście na plasterkach szynki czy polędwicy sopockiej. Zjawisko to wyjaśnił na łamach "Beef Research" Richard A. Mancini, profesor z Uniwersytetu w Connecticut, który zajmuje się badaniem mięsa.
Jak się okazuje, przyczyną owej opalizacji jest zjawisko interferencji i dyfrakcji fal światła, czyli to, w jaki sposób światło odbija się od plasterka wędliny. Po prostu im bardziej zwarta i mokra jest powierzchnia mięsa, tym bardziej prawdopodobne, że odbijające się od tej powierzchni światło utworzy tęczowy, opalizujący poblask.
Zielony poblask na mięsie - kiedy zachować ostrożność
Opalizacja najczęściej widoczna jest na ciemnym mięsie, a więc wołowinie lub wieprzowinie (szynce, polędwicy). Dotyczy też przede wszystkim mięsa w kawałku, a nie mielonego. Kolory, które mogą się pojawić, gdy od plasterka wędliny odbija się światło, to najczęściej zielony, czerwony i pomarańczowy.
Choć opalizacja jest zjawiskiem naturalnym, uważajcie. Jeśli oprócz niepokojących zmian koloru mięso zacznie nieładnie pachnieć czy też stanie się nieprzyjemne, lepkie w dotyku, najlepiej je wyrzucić. Najprawdopodobniej bowiem jest już zepsute.
-
Sposób Makłowicza na wykorzystanie czerstwego chleba? Zapomnijcie o bułce tartej
-
Toruńska knajpa nie obsługuje policjantów. Komentujący podzieleni. Właściciele: Plakat nie zniknie, zdania nie zmienimy
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
Spleśniały sernik i surowy kurczak, które dobrze smakują? Szef kuchni tworzy niezwykle... nieapetyczne desery
-
Zabrakło mascarpone do deseru? Zrobienie go w domu jest banalnie proste
- Śródziemnomorskie inspiracje na talerzu - smaczne pomysły na dania z makaronem 100% durum Podravka!
- Trzepaczka z popularnej sieciówki wycofana ze sprzedaży. Masz ją w domu? Lepiej się jej pozbądź
- 5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
- Planujemy święta. Inspiracje wielkanocne na dania z jajkami [PRZEPISY]
- Rząd nagrał spot o tarczy antykryzysowej w restauracji. Właściciele: "Kompletna fikcja". Teraz się tłumaczą