Kultowy twarożek to synonim polskiego śniadania. Zapiekany serek wiejski jest jednak o niebo lepszy

Polskie śniadanie kojarzy się z wiejskimi jajkami, wędliną, pomidorem i oczywiście twarożkiem z rzodkiewką lub szczypiorkiem. Ciekawym zamiennikiem popularnego nabiału może być pieczony serek wiejski. Ta wariacja ekspresowo zniknie z talerzy i z pewnością zasmakuje każdemu. Co ciekawe, dodatki można dowolnie modyfikować, co uratuje nas przed rutyną.

W domowym menu śniadaniowym znajdziemy wiele ciekawych propozycji. Kultowa jest oczywiście jajecznica, omlety czy sadzone podobnie jak parówki, pasta z makreli i rozmaite sery. Wśród nabiału króluje m.in. twarożek, jednak i on potrafi się czasami znudzić. Aby temu zapobiec, polecamy sprawdzić nasz przepis na niezawodny pieczony serek wiejski z kolorowymi dodatkami. 

Zobacz wideo Wegański smalec ze śliwką kalifornijską

Pieczony serek wiejski to spora konkurencja dla tradycyjnego twarożku ze szczypiorkiem

Pierwszy posiłek w ciągu dnia często jet szybki, co mocno ogranicza nasze możliwości. Zamiast zatem brać się za przygotowanie czasochłonnych gofrów, omletów czy piętrowych kanapek, znacznie lepiej postawić na prostotę. Pieczony serek wiejski to prawdziwy strzał w dziesiątkę, który poza tym, że obłędnie się prezentuje, to równie znakomicie smakuje. 

W przygotowaniu pieczonego serka nie ma wielkiej filozofii. Nabiał wystarczy szybko zblendować z jajkiem i przyprawami, a następnie przelać do małego naczynia żaroodpornego i zapiekać z dowolnymi dodatkami. Ciekawe okaże się połączenie z suszonymi pomidorami, ale także z oliwkami, kaparami, a nawet pomidorkami koktajlowymi. Efekt uzależnia, a to wszystko ekspresowo i za jedynie kilka złotych. Taki duet świetnie sprawdzi się na śniadaniowym stole, ale także jako zdrowy, lekki lunch lub pomysłowe smarowidło na kolację, lub przekąskę.

Ten pieczony serek jest o niebo lepszy od klasycznego twarogu i innych past na kanapkę

Składniki: 

  • opakowanie wiejskiego serka około 200 g,
  • jajko, 
  • sól,
  • pieprz,
  • dowolne dodatki: suszone pomidory, oliwki, kapary. 

Sposób przygotowania: 

  1. Serek wiejski zblenduj z jajkiem, dopraw solą i solidną porcją świeżo mielonego pieprzu. 
  2. Nabiał przełóż do małego naczynia żaroodpornego lub kokilki. 
  3. Na wierzchu ułóż ulubione dodatki. Mową być to pokrojone pomidorki cherry, pomidory suszone z odrobiną oliwy, kapary, oliwki lub np. cebulka. 
  4. Tak przygotowany serek wiejski piecz w 160 stopniach przez 15 minut. 
  5. Gotowy serek serwuj z ulubionym pieczywem lub np. z warzywami. Smacznego!
Więcej o: