Zawsze je robię, kiedy mam zły humor. Te placuszki są najdelikatniejsze i gotowe w kwadrans

Placki z serka wiejskiego są delikatne, leciutkie i absolutnie pyszne. Nic mi tak nie poprawia humoru i nie nastraja pozytywnie, co te placuszki, a ich wykonanie jest banalne. Najważniejsze oprócz smaku jest to, że są gotowe w piętnaście minut - idealne na śniadanie.

Placki z serka wiejskiego to moje śniadanie zawsze wtedy, kiedy przede mną ciężki, pełen wyzwań dzień, lub odwrotnie - kiedy ciężki dzień już za mną. Przepis na placuszki z serka wiejskiego kiedyś dała mi moja ciocia, która pracowała na kuchni w jednym z przedszkoli. Na samym początku nie brzmiało to jak coś wyjątkowego, ale kierowana ciekawością, musiałam to sprawdzić. I się nie zawiodłam. To placki mojego życia.

Zobacz wideo

Placki z serka wiejskiego - lepsze nie istnieją

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 2 średnie jajka,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ulubione owoce do podania,
  • olej do smażenia.

Placki z serka wiejskiego - sposób wykonania krok po kroku

  1. Na samym początku zadbaj o to, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Niue jest to konieczne, ale ułatwi pracę. Następnie przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Następnie dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.
  2. Dodaj serek wiejski, wbij jajka i dodaj miód. Całość wymieszaj lub krótko zmiksuj mikserem. Miskę z ciastem odłóż na kilka minut, by gluten zawarty w mące spęczniał i związał składniki. 
  3. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej niewielką ilość oleju. Za pomocą głębokiej łyżki nakładaj na gorący tłuszcz porcje ciasta na placuszki i smak z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odłóż na ręcznik papierowy, bu odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. 

Takie placuszki są najlepsze na ciepło, prosto z patelni, ale nie mniej pyszne są także oprószone cukrem pudrem lub udekorowane domowym dżemem. Oczywiście możesz je podać także z ulubionymi owocami. Opcji podania tych delikatnych placuszków jest wiele - polecam wypróbować każdą z nich. 

Co wolisz na śniadanie?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.