Placki z serka wiejskiego to moje śniadanie zawsze wtedy, kiedy przede mną ciężki, pełen wyzwań dzień, lub odwrotnie - kiedy ciężki dzień już za mną. Przepis na placuszki z serka wiejskiego kiedyś dała mi moja ciocia, która pracowała na kuchni w jednym z przedszkoli. Na samym początku nie brzmiało to jak coś wyjątkowego, ale kierowana ciekawością, musiałam to sprawdzić. I się nie zawiodłam. To placki mojego życia.
Placki z serka wiejskiego - lepsze nie istnieją
Składniki:
- 200 g serka wiejskiego,
- 100 g mąki pszennej,
- 2 średnie jajka,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ulubione owoce do podania,
- olej do smażenia.
Placki z serka wiejskiego - sposób wykonania krok po kroku
- Na samym początku zadbaj o to, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Niue jest to konieczne, ale ułatwi pracę. Następnie przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Następnie dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.
- Dodaj serek wiejski, wbij jajka i dodaj miód. Całość wymieszaj lub krótko zmiksuj mikserem. Miskę z ciastem odłóż na kilka minut, by gluten zawarty w mące spęczniał i związał składniki.
- Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej niewielką ilość oleju. Za pomocą głębokiej łyżki nakładaj na gorący tłuszcz porcje ciasta na placuszki i smak z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odłóż na ręcznik papierowy, bu odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Takie placuszki są najlepsze na ciepło, prosto z patelni, ale nie mniej pyszne są także oprószone cukrem pudrem lub udekorowane domowym dżemem. Oczywiście możesz je podać także z ulubionymi owocami. Opcji podania tych delikatnych placuszków jest wiele - polecam wypróbować każdą z nich.