Jak pozbyć się goryczki w brukselce? Tego sposobu latami używała moja babcia. Zawsze się sprawdzał

Trwa właśnie sezon na brukselkę. Warzywo to, choć niezwykle zdrowe, rzadko kiedy pojawia się na naszych stołach. Wiele osób skarży się na gorzki smak, nie wiedząc jednak, że istnieje prosty sposób na pozbycie się goryczki. Poniżej dzielimy się skutecznym trikiem na gotowanie brukselki.

Brukselka, a właściwie kapusta brukselska, to warzywo z rodziny kapustowatych, które jest cennym źródłem wielu witamin i minerałów. Włączając ją do swojego jadłospisu, dostarczymy organizmowi solidnej dawki witamin: A, C, E, K oraz tych z grupy B. Oprócz tego w brukselce znajduje się również fosfor, magnez, żelazo, sód i potas. Przeciwutleniacze zawarte w zielonym warzywie obniżają ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych, a także chronią przed niektórymi nowotworami. Odpowiednio przyrządzone zaskakują wyśmienitym smakiem.

Zobacz wideo Myślisz o powiększeniu rodziny? Jedz brukselkę. Poprawia płodność!

Jak pozbyć się goryczki w brukselce? Ten sposób zawsze się sprawdza

Brukselka nie będzie gorzka, gdy gotowanie poprzedzisz zamrożeniem jej na dwie godziny. Pobyt w zamrażarce skutecznie pozbędzie się goryczki, podobnie jak w przypadku mrożonej aronii. Podczas gotowania brukselki, nie przykrywaj garnka przykrywką. Po kuchni rozejdą się wtedy mało przyjemne zapachy, ale smak warzywa na tym zyska.

Ponadto pamiętaj, aby brukselkę gotować w mieszaninie wody, soli i cukru. Najlepiej sprawdzą się następujące proporcje: płaska łyżeczka soli i cukru na litr wody. Kapustę brukselską należy gotować 5-7 minut - wtedy wyjdzie lekko chrupiąca, ale nie za twarda. Jeśli zastosujesz wszystkie z powyższych wskazówek, twoja brukselka powinna być smaczna. Teraz możesz przygotować z niej pyszne danie obiadowe.

Co można zrobić z brukselki? 

Małe zielone kapustki świetnie sprawdzą się jako element zupy jarzynowej. Dzięki niej zyska ona nowe walory smakowe oraz cenne witaminy. Równie smaczna okaże się zapiekanka ziemniaczana z brukselką. Z dodatkiem kurczaka i innych warzyw będzie się prezentować iście królewsko. Miłośnicy włoskiej kuchni z pewnością będą zadowoleni, gdy dowiedzą się, że makaron z brukselką i boczkiem to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Warto też pamiętać o najprostszych propozycjach: sałatka z brukselką będzie stanowić idealny dodatek do dania głównego lub przekąskę na drugie śniadanie. Pysznym urozmaiceniem posiłku będzie również klasyczna brukselka podsmażana na maśle z bułką tartą. Możesz ją dodać do pieczeni, schabu czy ryby - w każdym przypadku będzie smakować wprost obłędnie. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: