Brukselka, a właściwie kapusta brukselska, to warzywo z rodziny kapustowatych, które jest cennym źródłem wielu witamin i minerałów. Włączając ją do swojego jadłospisu, dostarczymy organizmowi solidnej dawki witamin: A, C, E, K oraz tych z grupy B. Oprócz tego w brukselce znajduje się również fosfor, magnez, żelazo, sód i potas. Przeciwutleniacze zawarte w zielonym warzywie obniżają ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych, a także chronią przed niektórymi nowotworami. Odpowiednio przyrządzone zaskakują wyśmienitym smakiem.
Brukselka nie będzie gorzka, gdy gotowanie poprzedzisz zamrożeniem jej na dwie godziny. Pobyt w zamrażarce skutecznie pozbędzie się goryczki, podobnie jak w przypadku mrożonej aronii. Podczas gotowania brukselki, nie przykrywaj garnka przykrywką. Po kuchni rozejdą się wtedy mało przyjemne zapachy, ale smak warzywa na tym zyska.
Ponadto pamiętaj, aby brukselkę gotować w mieszaninie wody, soli i cukru. Najlepiej sprawdzą się następujące proporcje: płaska łyżeczka soli i cukru na litr wody. Kapustę brukselską należy gotować 5-7 minut - wtedy wyjdzie lekko chrupiąca, ale nie za twarda. Jeśli zastosujesz wszystkie z powyższych wskazówek, twoja brukselka powinna być smaczna. Teraz możesz przygotować z niej pyszne danie obiadowe.
Małe zielone kapustki świetnie sprawdzą się jako element zupy jarzynowej. Dzięki niej zyska ona nowe walory smakowe oraz cenne witaminy. Równie smaczna okaże się zapiekanka ziemniaczana z brukselką. Z dodatkiem kurczaka i innych warzyw będzie się prezentować iście królewsko. Miłośnicy włoskiej kuchni z pewnością będą zadowoleni, gdy dowiedzą się, że makaron z brukselką i boczkiem to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Warto też pamiętać o najprostszych propozycjach: sałatka z brukselką będzie stanowić idealny dodatek do dania głównego lub przekąskę na drugie śniadanie. Pysznym urozmaiceniem posiłku będzie również klasyczna brukselka podsmażana na maśle z bułką tartą. Możesz ją dodać do pieczeni, schabu czy ryby - w każdym przypadku będzie smakować wprost obłędnie. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl