Nie od dziś wiadomo, że wszystko, co domowe, jest po prostu lepsze. Nie chodzi tylko o smak, który możemy dowolnie modyfikować, by jak najbardziej wpisywał się w nasz gust, lecz także o fakt, że domowej roboty przysmaki są po prostu zdrowsze. Sami doskonale wiemy, co jest na liście składników i nie martwimy się, że karmimy bliskich przetworzonymi rzeczami z tablicą Mendelejewa w składzie. Właśnie tak jest z domowymi sosami, a jednym z najłatwiejszych jest musztarda. Jak zrobić domową musztardę? To tak proste i tak smaczne, że na dobre zapomnisz o sklepowych.
Domowa musztarda - przepis na idealny dodatek do mięs i kanapek
Składniki:
- ok. 200 g białej gorczycy, możesz pomieszać białą i ciemną, musztarda będzie bardziej wyrazista
- 3-4 łyżki octu jabłkowego lub winnego
- sól i cukier do smaku (cukier możesz zstąpić odrobiną miodu)
- 300 ml wody
Domowa musztarda - sposób wykonania:
- Przygotuj blender lub malakser. Następnie wsyp gorczycę i dodaj sól oraz cukier, jeśli go używasz. Następnie rozdrobnij ziarna tak drobno, jak tylko się da. Możesz także użyć moździerza, ale będzie to zdecydowanie bardziej czasochłonne i męczące.
- Zmielone ziarna gorczycy przełóż do miski i dodaj ocet oraz wodę. Możesz dodać także odrobinę oleju, jednak nie jest to konieczne - gorczyca jest sama w sobie dość tłustym ziarnem. Całość dokładnie wymieszaj. Miskę szczelnie przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na kilka godzin, lub na całą noc.
- Po upływie pewnego czasu, zajrzyj do musztardy. Powinna wchłonąć całą wodę, jednak nie powinna być za gęsta. Jeśli tak jest - dodaj jeszcze odrobinę wody i ponownie wymieszaj. Następnie przełóż musztardę do czystych, najlepiej wyparzonych słoiczków i przechowuj szczelnie zamknięte w lodówce do dwóch tygodni.
Wskazówka: Przepis na musztardę, który wyżej opisaliśmy to jedynie wskazówka i swojego rodzaju baza. Jeśli chcesz, możesz dodać do musztardy najróżniejsze dodatki i przyprawy. Polecam szczególnie dodatek startego chrzanu, ostrej papryczki, sosu sriracha lub, uwaga - odrobiny powideł. Jeśli jednak chodzi o przyprawy, polecam curry, odrobinę kozieradki i tymianek.