Weź małe ziarenka, ocet i kilka przypraw. W chwilę zrobisz najlepszy dodatek do mięs i kanapek

Najlepszy dodatek do mięs i kanapek to oczywiście pyszny, wyrazisty sos, który podkreśli smak ulubionych smakołyków. Najczęściej sięgamy po ketchup lub musztardę i to właśnie o tym drugim sosie, dziś troszkę wam opowiemy. Jak zrobić domową musztardę? Wystarczy, że masz gorczycę i kilka dodatków. Lepszej nie kupisz w żadnym sklepie.

Nie od dziś wiadomo, że wszystko, co domowe, jest po prostu lepsze. Nie chodzi tylko o smak, który możemy dowolnie modyfikować, by jak najbardziej wpisywał się w nasz gust, lecz także o fakt, że domowej roboty przysmaki są po prostu zdrowsze. Sami doskonale wiemy, co jest na liście składników i nie martwimy się, że karmimy bliskich przetworzonymi rzeczami z tablicą Mendelejewa w składzie. Właśnie tak jest z domowymi sosami, a jednym z najłatwiejszych jest musztarda. Jak zrobić domową musztardę? To tak proste i tak smaczne, że na dobre zapomnisz o sklepowych.

Zobacz wideo

Domowa musztarda - przepis na idealny dodatek do mięs i kanapek

Składniki:

  • ok. 200 g białej gorczycy, możesz pomieszać białą i ciemną, musztarda będzie bardziej wyrazista
  • 3-4 łyżki octu jabłkowego lub winnego
  • sól i cukier do smaku (cukier możesz zstąpić odrobiną miodu)
  • 300 ml wody

Domowa musztarda - sposób wykonania:

  1. Przygotuj blender lub malakser. Następnie wsyp gorczycę i dodaj sól oraz cukier, jeśli go używasz. Następnie rozdrobnij ziarna tak drobno, jak tylko się da. Możesz także użyć moździerza, ale będzie to zdecydowanie bardziej czasochłonne i męczące. 
  2. Zmielone ziarna gorczycy przełóż do miski i dodaj ocet oraz wodę. Możesz dodać także odrobinę oleju, jednak nie jest to konieczne - gorczyca jest sama w sobie dość tłustym ziarnem. Całość dokładnie wymieszaj. Miskę szczelnie przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na kilka godzin, lub na całą noc. 
  3. Po upływie pewnego czasu, zajrzyj do musztardy. Powinna wchłonąć całą wodę, jednak nie powinna być za gęsta. Jeśli tak jest - dodaj jeszcze odrobinę wody i ponownie wymieszaj. Następnie przełóż musztardę do czystych, najlepiej wyparzonych słoiczków i przechowuj szczelnie zamknięte w lodówce do dwóch tygodni. 

Wskazówka: Przepis na musztardę, który wyżej opisaliśmy to jedynie wskazówka i swojego rodzaju baza. Jeśli chcesz, możesz dodać do musztardy najróżniejsze dodatki i przyprawy. Polecam szczególnie dodatek startego chrzanu, ostrej papryczki, sosu sriracha lub, uwaga - odrobiny powideł. Jeśli jednak chodzi o przyprawy, polecam curry, odrobinę kozieradki i tymianek.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.