Marzysz o szybkim obiedzie? A może chcesz wykorzystać zalegające w lodówce składniki? W obu przypadkach zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym zwana smakowitym "śmietniczkiem" będzie doskonałym wyborem. Danie jest gotowe ekspresowo i po zaledwie 30 minutach można zasiadać do stołu- szybciej się nie da!
Zobacz wideo Zapiekanka rybna z filetami z makreli
Zapiekanka "śmietniczek". Wykorzystaj resztki z lodówki, a wyjdzie smacznie
Jeśli szukasz przepisu na tani i ekspresowy obiad, przepis na zapiekankę sprawdzi się jak znalazł. Wystarczy kilka produktów, by stworzyć ten kulinarny majstersztyk. Królują swojskie smaki, ale głównym wyznacznikiem w przepisie jest wykorzystanie tego co zalega w naszej lodówce. Świetnie sprawdzą się zatem wszelakie warzywa, pomidory, mięso mielone czy ziemniaki, które niemal każdy znajdzie w domowej spiżarni.
Tu obejdzie się bez kombinowania i wymyślnych składników. Wystarczy zadbać o ziemniaczaną bazę i połączyć ją z dobrze doprawionym, soczystym mięsem mielonym. Nie może zabraknąć także dodatków jak cebula, serowa pierzynka czy kilku aromatycznych przypraw. Taki "śmietniczek" nie tylko zaspokoi głód, ale podpije nie jedno podniebienie - nawet jeśli gościem specjalnym będzie wymagająca teściowa.
Najprostsza zapiekanka na obiad. Bazą ziemniaki, mięso i ser
Składniki:
- 600-800 g mięsa mielonego np. wołowo-wieprzowego,
- 7 ziemniaków,
- cebula,
- 2 jajka,
- puszka pomidorów,
- 2 garście startego żółtego sera - może być miks z resztek,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 150-250 g śmietanki 30 proc.,
- łyżeczka papryki chili,
- łyżeczka tymianku,
- sól,
- pieprz,
- olej.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od ziemniaków - pokrój je w talarki i podgotuj w osolonej wodzie. Pamiętaj, by warzyw nie rozgotować, bo kształt gra tu ważną rolę.
- W tym czasie drobno pokrój cebulę i podsmaż ją na niewielkiej ilości oleju. Gdy ładnie się zeszkli, dodaj mięso mielone, przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko smaż, aż i mięso zmieni kolor.
- Następnie dodaj pomidory z puszki - jeśli masz te w całości, po dodaniu na patelnie delikatnie rozgnieć je widelcem.
- Smaż wszystko przez około 20 minut.
- Połowę ugotowanych talarków wyłóż na dnie naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Na ziemniaki nałóż warstwę mięsa mielonego i przykryj całość kolejnym pięterkiem z ziemniaków.
- Na koniec pierzynka - w miseczce rozmąć jajka, dodaj starty na tarce ser oraz śmietanę. Wszystko zamieszaj i wylej na wierzch zapiekanki.
- Piecz w 180 st. C. przez 20 minut lub pół godziny. Smacznego!