Ta zapiekanka pochłonie wszystkie resztki z lodówki. Obłędny "śmietniczek" będzie gotowy w niecałe 30 minut

Resztki jedzenia znowu zalegają lodówce? Daj im drugie życie - wykorzystaj je do prostej i obłędnie smacznej zapiekanki. To nie tylko przepis na szybki obiad, ale i sposób na zaoszczędzenie pieniędzy czy działanie w duchu zero waste. Ziemniaczany "śmietniczek" pochłonie wszystkie dodatki, a rodzina poprosi o dokładkę.

Marzysz o szybkim obiedzie? A może chcesz wykorzystać zalegające w lodówce składniki? W obu przypadkach zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym zwana smakowitym "śmietniczkiem" będzie doskonałym wyborem. Danie jest gotowe ekspresowo i po zaledwie 30 minutach można zasiadać do stołu- szybciej się nie da!

Zobacz wideo Zapiekanka rybna z filetami z makreli

Zapiekanka "śmietniczek". Wykorzystaj resztki z lodówki, a wyjdzie smacznie

Jeśli szukasz przepisu na tani i ekspresowy obiad, przepis na zapiekankę sprawdzi się jak znalazł. Wystarczy kilka produktów, by stworzyć ten kulinarny majstersztyk. Królują swojskie smaki, ale głównym wyznacznikiem w przepisie jest wykorzystanie tego co zalega w naszej lodówce. Świetnie sprawdzą się zatem wszelakie warzywa, pomidory, mięso mielone czy ziemniaki, które niemal każdy znajdzie w domowej spiżarni.

Tu obejdzie się bez kombinowania i wymyślnych składników. Wystarczy zadbać o ziemniaczaną bazę i połączyć ją z dobrze doprawionym, soczystym mięsem mielonym. Nie może zabraknąć także dodatków jak cebula, serowa pierzynka czy kilku aromatycznych przypraw. Taki "śmietniczek" nie tylko zaspokoi głód, ale podpije nie jedno podniebienie - nawet jeśli gościem specjalnym będzie wymagająca teściowa. 

Najprostsza zapiekanka na obiad. Bazą ziemniaki, mięso i ser

Składniki: 

  • 600-800 g mięsa mielonego np. wołowo-wieprzowego,
  • 7 ziemniaków,
  • cebula,
  • 2 jajka,
  • puszka pomidorów,
  • 2 garście startego żółtego sera - może być miks z resztek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 150-250 g śmietanki 30 proc.,
  • łyżeczka papryki chili,
  • łyżeczka tymianku,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od ziemniaków - pokrój je w talarki i podgotuj w osolonej wodzie. Pamiętaj, by warzyw nie rozgotować, bo kształt gra tu ważną rolę. 
  2. W tym czasie drobno pokrój cebulę i podsmaż ją na niewielkiej ilości oleju. Gdy ładnie się zeszkli, dodaj mięso mielone, przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko smaż, aż i mięso zmieni kolor. 
  3. Następnie dodaj pomidory z puszki - jeśli masz te w całości, po dodaniu na patelnie delikatnie rozgnieć je widelcem. 
  4. Smaż wszystko przez około 20 minut.
  5. Połowę ugotowanych talarków wyłóż na dnie naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Na ziemniaki nałóż warstwę mięsa mielonego i przykryj całość kolejnym pięterkiem z ziemniaków.
  6. Na koniec pierzynka - w miseczce rozmąć jajka, dodaj starty na tarce ser oraz śmietanę. Wszystko zamieszaj i wylej na wierzch zapiekanki. 
  7. Piecz w 180 st. C. przez 20 minut lub pół godziny. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Agora SA