• Link został skopiowany

Może być obiadem i sycącym śniadaniem. Lepiej zapisz ten przepis, bo będziesz robić go bez końca

Nasze lodówki i kuchenne szafki pełne są smakołyków. Czasem możemy nawet nie wiedzieć, co z nich zrobić, by danie było pyszne i sycące. Moim zdaniem najlepiej wrzucić do naczynia kilka składników i je podpiec. Dzięki temu wychodzi niewymagająca potrawa, którą zajadać się będzie cała rodzina. Taki przepis warto mieć zapisany w swoim zeszycie.
Zapiekanka z kiełbasą
Fot. Shutterstock, rlat

Gdy myślę o szybkim daniu, którym mogę się najeść przychodzi mi do głowy tylko jeden przepis. Jest to receptura na zapiekankę, która łączy wszystko to, co najlepsze. Można w niej znaleźć uwielbiane przez nas ziemniaki, mięso w postaci boczku i swojskiej kiełbasy, a także warzywa i ser. Taka mieszanka wrzucana jest do naczynia żaroodpornego i zapiekana.

Zobacz wideo Zapiekanka rybna z filetami z makreli

Zapiekankę wiejską można wzbogacić o dodatkowe składniki. Można do niej dodać pomidory, brokuły, kurczaka, czy nawet marynowane cebulki. Niezależnie od tego, co się w niej umieści, jej smak jest genialny. Dodatkowo robi się ją szybko, a piekarnik robi za nas największą robotę. Zrobienie jej gwarantuje obiad na minimum 2 dni.

Przepis na zapiekankę wiejską

Składniki

  • 600 g ziemniaków,
  • 300 g boczku,
  • 400 g swojskiej kiełbasy,
  • cebula,
  • 2 jajka,
  • 250 g żółtego sera,
  • pęczek szczypiorku.

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obierz, przemyj, a następnie pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm. Zalej je wodą, dodaj łyżkę soli i gotuj przez około 8 minut. Po tym czasie odcedź je i pozostaw do wystudzenia.
  2. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj do niego dwa jajka, całość wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem. Kiełbasę i boczek pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Naczynie żaroodporne lekko natłuść. Następnie ułóż na jego spodzie ziemniaki. Na ziemniakach rozłóż plasterki cebuli.
  4. Całość zalej mieszanką jajek z serem. Na wierzchu ułóż kawałki boczku i kiełbasy.
  5. Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 25-30 minut.
  6. Gotową zapiekankę posyp świeżym szczypiorkiem. Smacznego!
Więcej o: