Ta prosta zapiekanka podbija podniebienia. Perełkę żydowskiej kuchni zrobisz w kilka chwil

Ziemniaki to istotny składnik w wielu kuchniach, jednak przepis na żydowską zapiekankę to już klasyka. Kugel, bo tak nazywany jest ów specjał dosłownie rozpływa się w ustach - by przygotować ideał nie trzeba wiele. Ważne jednak by zadbać o szczegóły i chrupiące brzegi.

Kugel, czyli po prostu zapiekanka ziemniaczana, to tradycyjne danie kuchni żydowskiej. Niestety klasyka rzadko króluje na polskich stołach, dlatego dzisiaj spróbujemy odczarować to obłędne danie na nowo. Wystarczy kilka składników i obłędny obiad czy przekąska jest gotowa do podania. 

Zobacz wideo Przepis na gratin z dynią. To nie byle jaka zapiekanka ziemniaczana!

Żydowski kugel wraca na salony. Ten przepis nigdy się nie nudzi

Czasami najprostsze rozwiązania okazują się być tymi najlepszymi, podobna zasada funkcjonuje w wielu kuchniach świata - także w tej żydowskiej. Dzisiaj postanowiliśmy zdradzić przepis na klasykę klasyków, czyli obłędną zapiekankę ziemniaczaną zwaną kuglem. Danie jest proste i wyjątkowo tanie, jednak skosztowane raz już zawsze będzie wspominane ze smakiem i wspomnieniem czegoś naprawdę wyjątkowego. 

Kugel ziemniaczany to bardzo prosty przepis, z którym poradzi sobie niemal każdy. Potrzebować będziemy oczywiście dorodnych warzyw, a także cebuli. Reszta to dodatki i przyprawy, które pozwolą na idealne upieczenie i podkręcenie swojskiego smaku. Jest to najbardziej znany przysmak kuchni żydowskiej – danie świąteczne i szabasowe. Warto go zatem spróbować na co dzień lub od święta. 

Kugel, czyli żydowska zapiekanka w najprostszej wersji ziemniaczanej 

Składniki: 

  • 8 większych ziemniaków,
  • 60 g mąki pszennej,
  • 5 jajek,
  • olej,
  • cebula,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od przygotowania żaroodpornego naczynia lub formy. 
  2. Piekarnik nagrzej do 160 stopni. 
  3. Teraz możemy przejść do robienia klasycznego kugla. Na początek obierz ziemniaki - podobnie zrób także z cebulą.
  4. Wszystkie warzywa starannie zetrzyj na tarce o małych oczkach. 
  5. Starte już ziemniaki i cebulę należy przełożyć na sito, a następnie odstawić na 10 minut taki, aby warzywa ociekły z nadmiaru wody. 
  6. Do warzyw dodaj teraz jajka, 50 ml olej, mąkę oraz sól i pieprz. 
  7. Wszystko starannie wymieszaj. Masę przełóż teraz do natłuszczonej formy. 
  8. Kugel piecz w 160 stopniach przez 45 minut. Smacznego!
  9. Wskazówka Potrawę tę można podawać jako danie główne, ale też serwować z mięsnymi dodatkami. Niektórzy przyrządzają też kugel z różnego rodzaju produktami, na przykład z dodatkiem kapusty. Tradycja nakazuje, by kugel był bezmięsny. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.