Kugel, czyli po prostu zapiekanka ziemniaczana, to tradycyjne danie kuchni żydowskiej. Niestety klasyka rzadko króluje na polskich stołach, dlatego dzisiaj spróbujemy odczarować to obłędne danie na nowo. Wystarczy kilka składników i obłędny obiad czy przekąska jest gotowa do podania.
Zobacz wideo Przepis na gratin z dynią. To nie byle jaka zapiekanka ziemniaczana!
Żydowski kugel wraca na salony. Ten przepis nigdy się nie nudzi
Czasami najprostsze rozwiązania okazują się być tymi najlepszymi, podobna zasada funkcjonuje w wielu kuchniach świata - także w tej żydowskiej. Dzisiaj postanowiliśmy zdradzić przepis na klasykę klasyków, czyli obłędną zapiekankę ziemniaczaną zwaną kuglem. Danie jest proste i wyjątkowo tanie, jednak skosztowane raz już zawsze będzie wspominane ze smakiem i wspomnieniem czegoś naprawdę wyjątkowego.
Kugel ziemniaczany to bardzo prosty przepis, z którym poradzi sobie niemal każdy. Potrzebować będziemy oczywiście dorodnych warzyw, a także cebuli. Reszta to dodatki i przyprawy, które pozwolą na idealne upieczenie i podkręcenie swojskiego smaku. Jest to najbardziej znany przysmak kuchni żydowskiej – danie świąteczne i szabasowe. Warto go zatem spróbować na co dzień lub od święta.
Kugel, czyli żydowska zapiekanka w najprostszej wersji ziemniaczanej
Składniki:
- 8 większych ziemniaków,
- 60 g mąki pszennej,
- 5 jajek,
- olej,
- cebula,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania żaroodpornego naczynia lub formy.
- Piekarnik nagrzej do 160 stopni.
- Teraz możemy przejść do robienia klasycznego kugla. Na początek obierz ziemniaki - podobnie zrób także z cebulą.
- Wszystkie warzywa starannie zetrzyj na tarce o małych oczkach.
- Starte już ziemniaki i cebulę należy przełożyć na sito, a następnie odstawić na 10 minut taki, aby warzywa ociekły z nadmiaru wody.
- Do warzyw dodaj teraz jajka, 50 ml olej, mąkę oraz sól i pieprz.
- Wszystko starannie wymieszaj. Masę przełóż teraz do natłuszczonej formy.
- Kugel piecz w 160 stopniach przez 45 minut. Smacznego!
- Wskazówka Potrawę tę można podawać jako danie główne, ale też serwować z mięsnymi dodatkami. Niektórzy przyrządzają też kugel z różnego rodzaju produktami, na przykład z dodatkiem kapusty. Tradycja nakazuje, by kugel był bezmięsny.