Jajka taplające się w tym kremowym sosie to rarytas PRL-u. Zrób je na święta, a znikną z talerzy w mig

Wielkanocny stół pomieści wiele klasyków, jednak jednego dania nie może wówczas zabraknąć. Mowa tu o jajkach podanych w kremowym, aromatycznym sosie rodem z czasów PRL-u. Taki duet jest nieziemsko smaczny i na dodatek pięknie się prezentuje, co z pewnością docenią domownicy, oraz zaproszeni na śniadanie goście.

Do Świąt Wielkanocnych zostało coraz mniej czasu, dlatego już teraz warto zapisać lub wypróbować przepis na obłędne jajka w puszystym i kremowym sosie. Takie danie, królowało na stołach w czasach PRL-u, jednak teraz przeżywa wielki powrót. Wszystko to za sprawą niebanalnego połączenia, które łączy tanie i łatwo dostępne produkty. 

Zobacz wideo Genialny przepis na szparagi z jajkiem i parmezanem. Ten trik odmieni twoje gotowanie

Jajka w kremowym sosie, czyli hit Wielkanocy 2024 r. 

Jajka gotowane na twardo i taplające się w kremowym sosie musztardowym mogą smakować fantastycznie. Wszystko zależy jednak od naszego zaangażowania i składników po które sięgniemy. Jeśli dopieścimy danie w najmniejszych szczegółach, nie będziemy mieli wątpliwości co do smaku, konsystencji czy nawet wyglądu przypominającego mdłe danie z dzieciństwa. Nasza receptura to przede wszystkim piękne podanie i niebanalny smak, który zrobi furorę podczas wielkanocnego biesiadowania.

Danie, które polecamy na Wielkanoc, jest banalnie proste w przygotowaniu. Starań warto jednak dołożyć podczas robienia kremowego sosu - nie powinien mieć grudek i być gładki oraz kremowy. Na koniec wystarczy przelać go do estetycznego naczynia, a na nim ułożyć połówki ugotowanych na twardo jajek. Efekt wow jest gwarantowany, szczególnie jeśli dodamy świeżą zieleninę lub np. rzeżuchę czy inne wiosenne kiełki.  

Przepis na wielkanocne jajka w kremowym sosie musztardowym

Składniki: 

  • 8 jajek,
  • 3 łyżki musztardy,
  • 500 ml wywaru lub wody,
  • 200 ml śmietanki 30 proc.,
  • łyżka masła,
  • łyżka oleju,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka mąki pszennej,
  • zielenina do dekoracji - koperek, szczypiorek lub rzeżucha, 
  • liść laurowy,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od sosu. Na patelni rozgrzej olej z masłem. Na tłuszcz wrzuć drobno poszatkowaną cebulę i poczekaj aż się pięknie zeszli. 
  2. Dodaj przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Na patelnię dodaj teraz mąkę i wszystko dokładnie wymieszaj. 
  3. Do zasmażki dodaj musztardę. Podlej wszystko wywarem, dodaj liść laurowy i na koniec wlej śmietankę. 
  4. Gotowy sos dopraw solą i pieprzem i gotuj przez kilka minut, aż całość pięknie zgęstnieje.
  5. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i przekrój na połówki. 
  6. Do estetycznego naczynia wlej sos i układaj na nim połówki jajek. Wierzch dania udekoruj zieleniną np. drobno posiekanym szczypiorkiem lub rzeżuchą. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.