Ile gotować jajka na miękko, a ile na twardo? To zależy przede wszystkim od ich wielkości

Ile gotować jajka na miękko, a ile na twardo? To z pozoru proste zadanie wymaga odpowiedniego podejścia i wyczucia czasu. Po ilu minutach powinniśmy wyjąć je z garnka? Zależy to przede wszystkim od wielkości jajek.

Ile czasu powinno się gotować jajka? Wbrew pozorom nie jest to takie proste zadanie. Aby uzyskać odpowiednią gęstość jajka należy postępować według określonych zasad. O czym pamiętać, żeby ugotować je idealnie? Podpowiadamy, jak przygotować jajka na miękko i na twardo.

Jajka na twardo - wystarczy pięć minut, żeby żółtko się ścięło

Do ugotowania jajek na twardo wystarczy pięć minut. Z kolei zbyt długie gotowanie może spowodować, że powstanie na nich zielona obwódka. Pamiętajcie, że po ośmiu minutach jajko nie ugotuje się bardziej na twardo. Całkowity czas powinien mieścić się w granicach pięciu i ośmiu minut. Może się zdarzyć, że przy gotowaniu jajek na twardo skorupka popęka. Aby temu zapobiec, powinno się dolać do wody, w której będą się gotowały łyżkę stołową octu.

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Jajka na miękko. W którym momencie wyjąć je z garnka?

Aby ugotować jajka na miękko, należy wrzucić je na gotującą się wodę i gotować je od trzech i pół do pięciu minut. Im mniejsze jajko, tym krótszy będzie czas jego gotowania. Z kolei dla większych będziemy potrzebowali więcej minut. Jajka na miękko najlepiej jest jeść częściowo obrane łyżeczką. 

Co wiesz o grzybach?Rozwiąż quiz: Co wiesz o grzybach?

Co zrobić po ugotowaniu? Najlepiej schłodzić jajka w zimnej wodzie

Po ugotowaniu jajek dobrze jest je schłodzić w zimnej wodzie. W ten sposób żółtko nie będzie się dłużej ścinać, a skorupka będzie łatwiej odchodziła od powierzchni jajka. Poza tym lepiej nie zostawiać ich obierania na później, bo im dłużej będą czekały ugotowane, tym trudniej skorupka będzie bardziej przywierała do białka.

Przepis na tradycyjną marokańską zupę hariraTradycyjna marokańska zupa harira

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: