Ile czasu powinno się gotować jajka? Wbrew pozorom nie jest to takie proste zadanie. Aby uzyskać odpowiednią gęstość jajka należy postępować według określonych zasad. O czym pamiętać, żeby ugotować je idealnie? Podpowiadamy, jak przygotować jajka na miękko i na twardo.
Do ugotowania jajek na twardo wystarczy pięć minut. Z kolei zbyt długie gotowanie może spowodować, że powstanie na nich zielona obwódka. Pamiętajcie, że po ośmiu minutach jajko nie ugotuje się bardziej na twardo. Całkowity czas powinien mieścić się w granicach pięciu i ośmiu minut. Może się zdarzyć, że przy gotowaniu jajek na twardo skorupka popęka. Aby temu zapobiec, powinno się dolać do wody, w której będą się gotowały łyżkę stołową octu.
Aby ugotować jajka na miękko, należy wrzucić je na gotującą się wodę i gotować je od trzech i pół do pięciu minut. Im mniejsze jajko, tym krótszy będzie czas jego gotowania. Z kolei dla większych będziemy potrzebowali więcej minut. Jajka na miękko najlepiej jest jeść częściowo obrane łyżeczką.
Po ugotowaniu jajek dobrze jest je schłodzić w zimnej wodzie. W ten sposób żółtko nie będzie się dłużej ścinać, a skorupka będzie łatwiej odchodziła od powierzchni jajka. Poza tym lepiej nie zostawiać ich obierania na później, bo im dłużej będą czekały ugotowane, tym trudniej skorupka będzie bardziej przywierała do białka.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl