Co jakiś czas wraca przekonanie, że jajka są niezdrowe, a ich częste spożywanie może mieć na nas zły wpływ. Okazuje się, że to po części prawda. Pewien rodzaj jajek rzeczywiście może nam zaszkodzić. Jakich jajek unikać? Sprawdźmy, które powinniśmy omijać szerokim łukiem.
Wielu Polaków obawia się o cholesterol zawarty w jajkach. Ten produkt zwierzęcy rzeczywiście go dostarcza, jednak jest to dobry cholesterol. Poza tym zawierają dużo białka, które napędza metabolizm i sprawia, że długo czujemy się najedzeni i syci. Jest więc to świetna propozycja na śniadanie. Jeśli tak rozpoczniesz dzień, nie będziesz narzekać na brak energii. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Jeśli chcemy cieszyć się dobrym zdrowiem, powinniśmy jeść jajka. Światowa Organizacja Zdrowia twierdzi, że zdrowy człowiek może zjadać nawet 10 jajek w tygodniu. O tym, że powinniśmy jeść 1-2 jajka dziennie piszą też amerykańscy i japońscy naukowcy.
Niektórych jajek nie powinniśmy jednak jeść, ponieważ mogą poważnie zaszkodzić naszemu zdrowiu. Nieświeżym jajkiem można się bardzo poważnie zatruć. Towarzyszą temu różnorodne dolegliwości - ból brzucha, wymioty, biegunka, gorączka itd.
Jest jednak sposób na rozpoznanie, czy jajko jest świeże. Wystarczy sprawdzić, jak zachowuje się po włożeniu do wody. Jeśli wypłynie na powierzchnię, zamiast opaść na dno, to znak, że lepiej go nie spożywać.