-
Haps
-
Jak przygotować
- Lepszych pączków na tłusty czwartek nie ma nawet Magda Gessler. Wojewódzki też pozazdrości
Lepszych pączków na tłusty czwartek nie ma nawet Magda Gessler. Wojewódzki też pozazdrości
Pączki to obłędnie pyszny deser, który zazwyczaj kupujemy w dyskontach, pączkarniach, piekarniach czy kawiarniach. Możemy jednak zrobić je samodzielnie w domu, a na pewno będą smakować wyśmienicie i doskonale znany będzie nam ich skład. Oto przepis, który nie ma sobie równych.
Domowe pączki nie należą do najłatwiejszych w przygotowaniu, jednak zdecydowanie warto postawić na nie chociaż w ten jeden dzień w roku. Ich zajadanie to nie lada gratka - zarówno dla dużych, jak i małych. Jak więc zabrać się za smażenie pączków? Podpowiadamy.
Zobacz wideo Czy pączek od Wojewódzkiego jest wart 49 zł? Testujemy
Domowe pączki z kilograma mąki. Słodki deser na tłusty czwartek dla całej rodziny
W obecnych czasach wiele osób idzie na łatwiznę i nie przygotowuje pączków samodzielnie. Można kupić je za grosze albo zapłacić więcej, by zyskać lepsze dodatki i smak. Zrobienie ich w domu pozwala nam jednak kontrolować jakość i smak pączków. Jakich składników potrzebujemy do przygotowania pączków? Oto lista. Więcej przydatnych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Składniki:
- 1 kg mąki,
- 100 g drożdży świeżych,
- 90 g cukru pudru,
- pół litra mleka,
- 8 żółtek,
- 100 g masła,
- kieliszek spirytusu,
- wybrane nadzienie: marmolada, konfitura, czekolada itp.,
- lukier lub cukier,
- tłuszcz do smażenia.
Domowe pączki - łatwy przepis. Sposób przygotowania krok po kroku
- Robienie domowych pączków zaczynamy od przygotowania zaczynu. Kruszymy drożdże i zalewamy jej połową szklanki letniego mleka. Nie może być zbyt ciepłe, żeby nie zabiło drożdży. Dosypujemy łyżkę cukru i trzy łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Rozpuszczamy masło. Po wyrośnięciu drożdży mieszamy je z pozostałą mąką, dodajemy żółtka i cukier puder. Mieszamy i dolewamy spirytus. Zagniatamy, a następnie dodajemy roztopione masło i jeszcze raz zagniatamy ciasto, by stało się elastyczne. Przykrywamy miskę z ciastem bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
- Gdy ciasto urośnie, odrywamy od niego kawałki i spłaszczamy je w dłoni. Odkładamy jeszcze do wyrośnięcia na kilkanaście minut. Nakładamy porcję nadzienia i sklejamy dokładnie ciasto. Każdą kulkę odkładamy na podsypany mąką blat lub stolnicę.
- Tłuszcz dobrze rozgrzewamy na patelni i smażymy pączki partiami z obu stron. Dzięki temu powstanie też ładna, jasna obręcz wokół pączka. Wyławiamy je i odsączamy na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gdy wystygną, polewamy lukrem lub posypujemy je cukrem pudrem. Smacznego!