Lepszych pączków na tłusty czwartek nie ma nawet Magda Gessler. Wojewódzki też pozazdrości

Pączki to obłędnie pyszny deser, który zazwyczaj kupujemy w dyskontach, pączkarniach, piekarniach czy kawiarniach. Możemy jednak zrobić je samodzielnie w domu, a na pewno będą smakować wyśmienicie i doskonale znany będzie nam ich skład. Oto przepis, który nie ma sobie równych.

Domowe pączki nie należą do najłatwiejszych w przygotowaniu, jednak zdecydowanie warto postawić na nie chociaż w ten jeden dzień w roku. Ich zajadanie to nie lada gratka - zarówno dla dużych, jak i małych. Jak więc zabrać się za smażenie pączków? Podpowiadamy. 

Zobacz wideo Czy pączek od Wojewódzkiego jest wart 49 zł? Testujemy

Domowe pączki z kilograma mąki. Słodki deser na tłusty czwartek dla całej rodziny 

W obecnych czasach wiele osób idzie na łatwiznę i nie przygotowuje pączków samodzielnie. Można kupić je za grosze albo zapłacić więcej, by zyskać lepsze dodatki i smak. Zrobienie ich w domu pozwala nam jednak kontrolować jakość i smak pączków. Jakich składników potrzebujemy do przygotowania pączków? Oto lista. Więcej przydatnych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl. 

Składniki: 

  • 1 kg mąki
  • 100 g drożdży świeżych, 
  • 90 g cukru pudru, 
  • pół litra mleka, 
  • 8 żółtek, 
  • 100 g masła, 
  • kieliszek spirytusu, 
  • wybrane nadzienie: marmolada, konfitura, czekolada itp., 
  • lukier lub cukier
  • tłuszcz do smażenia. 

Domowe pączki - łatwy przepis. Sposób przygotowania krok po kroku 

  1. Robienie domowych pączków zaczynamy od przygotowania zaczynu. Kruszymy drożdże i zalewamy jej połową szklanki letniego mleka. Nie może być zbyt ciepłe, żeby nie zabiło drożdży. Dosypujemy łyżkę cukru i trzy łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
  2. Rozpuszczamy masło. Po wyrośnięciu drożdży mieszamy je z pozostałą mąką, dodajemy żółtka i cukier puder. Mieszamy i dolewamy spirytus. Zagniatamy, a następnie dodajemy roztopione masło i jeszcze raz zagniatamy ciasto, by stało się elastyczne. Przykrywamy miskę z ciastem bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. 
  3. Gdy ciasto urośnie, odrywamy od niego kawałki i spłaszczamy je w dłoni. Odkładamy jeszcze do wyrośnięcia na kilkanaście minut. Nakładamy porcję nadzienia i sklejamy dokładnie ciasto. Każdą kulkę odkładamy na podsypany mąką blat lub stolnicę.  
  4. Tłuszcz dobrze rozgrzewamy na patelni i smażymy pączki partiami z obu stron. Dzięki temu powstanie też ładna, jasna obręcz wokół pączka. Wyławiamy je i odsączamy na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gdy wystygną, polewamy lukrem lub posypujemy je cukrem pudrem. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.