Duńskie frykadelki to najnowszy przepis Tomasza Strzelczyka. W tradycyjnej wersji te pulpeciki są przygotowywane z cielęciny, jednak polski kucharz postawił na mięso wieprzowe. Choć jest to tańsze mięso, smak wciąż jest rewelacyjny.
Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje
Duńskie frykadelki - przepis Tomasza Strzelczyka. Zmodyfikowana, ale obłędna receptura
Frikadeller, czyli frykadelki są jednym z najczęściej podawanych obiadów w Danii. Są zagranicznym odpowiednikiem naszych kotletów mielonych czy pulpetów. To nic innego jak smażone kotlety z mielonego mięsa wieprzowego z dodatkiem jajka, mąki, soli, pieprzu i podsmażanej cebuli, które są podawane z sosem. Więcej przydatnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Tomasz Strzelczyk na swoim kanale w serwisie YouTube postanowił podzielić się swoją wersją przepisu na frykadelki. Oto składniki, których nie może zabraknąć do ich przygotowania.
Składniki:
- 1 kg mielonego mięsa,
- 1,5 szklanki mleka,
- 1 szklanka wody,
- ¾ szklanki śmietanki 30 proc.,
- 4 marchewki,
- 2 średnie cebule,
- 150 g mrożonego groszku,
- 2 jajka,
- 5 łyżek mąki pszennej,
- 1 łyżka mąki,
- 1 łyżka ostrej musztardy,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka soli,
- natka pietruszki,
- sól oraz pieprz.
Frykadelki - przepis Tomasza Strzelczyka. Sposób przygotowania krok po kroku
- Do mięsa mielonego dodaj sól i dokładnie wyrabiaj. Dodaj posiekaną cebulę, 2 jajka, 5 łyżek mąki pszennej, 1 łyżkę ostrej musztardy, pół łyżeczki pieprzu i 1,5 szklanki mleka. Wyrób masę w taki sposób, by była gładka i jednolita.
- Marchewki pokrój w kostkę, wrzuć do garnka i zalej wodą, by zostały przykryte. Gotuj do miękkości. Dodaj groszek. Gdy będzie miękki, odcedź.
- Do garnka włóż masło, rozgrzej i wsyp łyżkę mąki. Podsmażaj. Dodaj trochę wody i śmietankę. Dopraw. Dodaj groszek i marchewkę.
- Uformuj frykadelki i podsmaż, a następnie dodaj do garnka i zalej sosem. Smacznego!