• Link został skopiowany

Kotlety mielone i marchewka z groszkiem to pyszny obiad. Ale Tomasz Strzelczyk ma lepszy przepis

Kotlety mielone z marchewką z groszkiem to jeden z lepszych mięsnych obiadów, które pojawiają się na polskich stołach. Tomek Strzelczyk na swoim kanale podzielił się jednak o wiele ciekawszym przepisem, który pokochają miłośnicy tego dania.
Frykadelki - przepis Tomasza Strzelczyka
fot. YouTube/ Tomasz Strzelczyk Oddasz fartucha

Duńskie frykadelki to najnowszy przepis Tomasza Strzelczyka. W tradycyjnej wersji te pulpeciki są przygotowywane z cielęciny, jednak polski kucharz postawił na mięso wieprzowe. Choć jest to tańsze mięso, smak wciąż jest rewelacyjny. 

Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje

Duńskie frykadelki - przepis Tomasza Strzelczyka. Zmodyfikowana, ale obłędna receptura 

Frikadeller, czyli frykadelki są jednym z najczęściej podawanych obiadów w Danii. Są zagranicznym odpowiednikiem naszych kotletów mielonych czy pulpetów. To nic innego jak smażone kotlety z mielonego mięsa wieprzowego z dodatkiem jajka, mąki, soli, pieprzu i podsmażanej cebuli, które są podawane z sosem. Więcej przydatnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl. 

Tomasz Strzelczyk na swoim kanale w serwisie YouTube postanowił podzielić się swoją wersją przepisu na frykadelki. Oto składniki, których nie może zabraknąć do ich przygotowania. 

Składniki: 

  • 1 kg mielonego mięsa, 
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody, 
  • ¾ szklanki śmietanki 30 proc., 
  • 4 marchewki, 
  • 2 średnie cebule, 
  • 150 g mrożonego groszku, 
  • 2 jajka, 
  • 5 łyżek mąki pszennej, 
  • 1 łyżka mąki, 
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 łyżka masła, 
  • 1 łyżka soli, 
  • natka pietruszki, 
  • sól oraz pieprz. 

Frykadelki - przepis Tomasza Strzelczyka. Sposób przygotowania krok po kroku 

  1. Do mięsa mielonego dodaj sól i dokładnie wyrabiaj. Dodaj posiekaną cebulę, 2 jajka, 5 łyżek mąki pszennej, 1 łyżkę ostrej musztardy, pół łyżeczki pieprzu i 1,5 szklanki mleka. Wyrób masę w taki sposób, by była gładka i jednolita.   
  2. Marchewki pokrój w kostkę, wrzuć do garnka i zalej wodą, by zostały przykryte. Gotuj do miękkości. Dodaj groszek. Gdy będzie miękki, odcedź. 
  3. Do garnka włóż masło, rozgrzej i wsyp łyżkę mąki. Podsmażaj. Dodaj trochę wody i śmietankę. Dopraw. Dodaj groszek i marchewkę. 
  4. Uformuj frykadelki i podsmaż, a następnie dodaj do garnka i zalej sosem. Smacznego! 
 

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: