Jak ugotować idealne jajka na twardo? Najsłynniejsza amerykańska kucharka nie zapomina o tym dodatku

Ugotowanie idealnych jajek na twardo w pierwszej chwili może wydawać ci się pestką. Ale jeśli dłużej się zastanowić, to pękające skorupki czy trudne do obrania jajka mogą być nie lada problemem. Słynna amerykańska kucharka dzieli się trikiem, dzięki któremu gotowane na twardo jajka zawsze będą idealne.

Gotowanie jajek na twardo jest zdecydowanie łatwiejsze od przygotowania ich w wariancie na miękko, jednak niektórym sprawia sporo trudności. W przypadku jajek na twardo niektórzy decydują się gotować ja za długo, by mieć pewność, że są idealne, jednak nie o to w tym chodzi. Podpowiadamy, jak ugotować jajka na twardo. 

Zobacz wideo Jak gotować jajka, by później dobrze się obierały? Oto sztuczki naszego szefa kuchni

Jak ugotować idealne jajka na twardo? Ten trik odmieni gotowanie 

Metoda Julii Child, jednej z najsłynniejszych amerykańskich kucharek, jest bezbłędna. Dzięki niej można ugotować idealne jajka na twardo. W swojej książce Mastering the Art of French Cooking, opisała, jak ugotować idealne jajko na twardo. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Przede wszystkim należy wyjąć jajka z lodówki pół godziny przed planowanym gotowaniem. Ogrzane w ten sposób skorupki nie będą mieć tendencji do pękania. Następnie należy zagotować wodę, a kiedy zacznie wrzeć, położyć jajko na drewnianej łyżce. Następnie należy wziąć metalową łyżkę i zamieszać nią wodę. Julia Child zdradza, że należy mieszać, dopóki nie powstanie wir. Jajko wkładamy w środek wirującej wody i gotujemy przez osiem minut. Po tym czasie będziemy mogli cieszyć się idealnie ugotowanym jajkiem na twardo, które będzie łatwo się obierało, a na dodatek będzie miało idealnie ścięte żółtko. 

Jak ugotować jajka na twardo? Dodaj to, a będziesz zaskoczony 

Innym sposobem na ugotowanie idealnych jajek na twardo jest dolanie do wody odrobinę octu. Jeśli go nie mamy, sprawdzi się także sok z cytryny lub nawet woda z ogórków kiszonych. Taki dodatek w postaci kwasu sprawi, że białko od razu się zetnie i nie wypłynie z pękniętej skorupki. A my będziemy mogli cieszyć się idealnie wyglądającymi jajkami.  

Więcej o: