Gotowanie jajek na twardo jest zdecydowanie łatwiejsze od przygotowania ich w wariancie na miękko, jednak niektórym sprawia sporo trudności. W przypadku jajek na twardo niektórzy decydują się gotować ja za długo, by mieć pewność, że są idealne, jednak nie o to w tym chodzi. Podpowiadamy, jak ugotować jajka na twardo.
Metoda Julii Child, jednej z najsłynniejszych amerykańskich kucharek, jest bezbłędna. Dzięki niej można ugotować idealne jajka na twardo. W swojej książce Mastering the Art of French Cooking, opisała, jak ugotować idealne jajko na twardo. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Przede wszystkim należy wyjąć jajka z lodówki pół godziny przed planowanym gotowaniem. Ogrzane w ten sposób skorupki nie będą mieć tendencji do pękania. Następnie należy zagotować wodę, a kiedy zacznie wrzeć, położyć jajko na drewnianej łyżce. Następnie należy wziąć metalową łyżkę i zamieszać nią wodę. Julia Child zdradza, że należy mieszać, dopóki nie powstanie wir. Jajko wkładamy w środek wirującej wody i gotujemy przez osiem minut. Po tym czasie będziemy mogli cieszyć się idealnie ugotowanym jajkiem na twardo, które będzie łatwo się obierało, a na dodatek będzie miało idealnie ścięte żółtko.
Innym sposobem na ugotowanie idealnych jajek na twardo jest dolanie do wody odrobinę octu. Jeśli go nie mamy, sprawdzi się także sok z cytryny lub nawet woda z ogórków kiszonych. Taki dodatek w postaci kwasu sprawi, że białko od razu się zetnie i nie wypłynie z pękniętej skorupki. A my będziemy mogli cieszyć się idealnie wyglądającymi jajkami.