• Link został skopiowany

Surówka z marchewki nie musi być nudna. Ten składnik nada jej charakteru i pikanterii

Surówka z marchewki i jabłka to jedna z najprostszych propozycji do obiadu. Jest smaczna i zdrowa, ale nie oszukujmy się - podawana zbyt często, ma prawo się znudzić. Proponujemy więc podobną, ale nieco inną w smaku surówkę, którą twoja rodzina będzie oczarowana.
Surówka z marchewki i pora do obiadu (zdjęcie ilustracyjne)
fot. pixabay/ MariaGutebring

Surówka to niezwykle ważny dodatek do obiadu. Dzięki niej danie zyskuje inny wymiar smaku - staje się lżejsze bądź bardziej świeże oraz wygląda bardziej kolorowo. Jak zatem przygotować nową-starą surówkę? Oto nasz sposób. 

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Surówka z marchewki, ale bez jabłka. Dodaj ten składnik, a całkowicie odmienisz jej smak 

Do surówki z marchewki, zamiast jabłka warto dodać pora. To warzywo nie nadaje surówce słodyczy, ale bardziej pikantnego smaku i charakteru. A przygotowanie jest tak samo proste, jak w przypadku jabłka. A nawet prostsze, bo nie musimy już trzeć jabłka, tylko marchewkę. Więcej przydatnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Składniki: 

  • 1 mały por, biała i zielona część, 
  • 3 niewielkie marchewki, 
  • 4-5 łyżek jogurtu naturalnego,  
  • 2-3 łyżki majonezu, 
  • pół łyżki soku z cytryny (opcjonalnie), 
  • sól i pieprz do smaku. 

Surówka do obiadu - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku 

Surówka z marchewki i pora świetnie pasuje i do kotleta, i do sosu. Robi się ją wręcz błyskawicznie, a na dodatek będzie smakować każdemu. Można zrobić ją w wersji bardziej fit, używając jogurtu naturalnego oraz wegańskiego majonezu, który jest mniej kaloryczny od tradycyjnego majonezu z jaj.  

Sposób przygotowania: 

  1. Pora dokładnie myjemy, odcinamy końcówkę i kroimy w drobne talarki.  
  2. Wrzucamy pora do miski, posypujemy solą i ściskamy, by wypuścił sok. 
  3. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach.  
  4. Dodajemy majonez oraz jogurt naturalny i sok z cytryny. 
  5. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego! 
Więcej o: