Przepis na "polskie leczo". Nie zadowoli Makłowicza, jednak smakuje obłędnie. Wszystko za sprawą dodatków

Nie ma lepszej pory roku na leczo niż jesień. Kultowe danie, które często gości w polskich domach doda energii, rozgrzeje i zaspokoi głód na długo. Co prawda przygotowane strawy w tej wersji nie spotka się z sympatią Roberta Makłowicza, jednak z pewnością zasmakuje domownikom. W składzie króluje papryka, jednak nie brakuje też innych sezonowych warzyw.

Leczo to obłędny smak jesiennego obiadu, który z dodatkiem sezonowych warzyw rozpieści podniebienie. Co prawda nasza receptura sprzeczna jest z radami Makłowicza, jednak czasami warto złamać zasady nawet tych największych i najwspanialszych. Cukinia, cebula czy mięsny wkład zapewni przecież potrawie obłędnego aromatu, z którym na próżno konkurować. 

Jesienne leczo z cukinią i sezonowymi dobrami - idealny obiad, przekąska, a nawet kolacja 

Jakiś czas temu w sieci można było przeczytać wymowny komentarz Roberta Makłowicza, który skomentował i pouczył Polaków, którzy do leczo dodają pieczarki, cukinię czy bakłażana. Spór, a raczej oburzenie znawcy smaków był jednak uzasadniony, bowiem leczo to strawa rodem z kuchni węgierskiej, a w oryginalnym przepisie na próżno szukać wyżej wspomnianych dodatków. Króluje za to papryka i to ta podłużna! Nie brakuje też pomidorowego akcentu, przypraw i odrobiny pikanterii. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by odrobinę zgrzeszyć i złamać sztywne zasady. 

Leczo z cukinią i dodatkiem kiełbasy to dla wielu coś nie do pomyślenia. Zapewniamy jednak, że smak niemal rozpływa się w ustach, a każdy kęs bombarduje kubki smakowe prawdziwą finezją. Nie ma co jednak przesadzać - w składzie absolutnym numerem jeden musi być dorodna papryka i pomidory - bez tego ani rusz. Warto skusić się też na dodatek dobrej jakości mięsa, cebulę, płatki chili i odrobinę zieleniny, która dopełni danie kolorem i smakiem. 

Zobacz wideo Leczo z cukinią i kiełbasą chorizo

Przepis na domowe leczo z kiełbasą i cukinią

Składniki: 

  • 2 żółte papryki,
  • 2 czerwone papryki
  • zielona papryka,
  • 6 średnich pomidorów malinowych,
  • cukinia,
  • 3 cebule,
  • 4 średnie ząbki czosnku,
  • pętko dobrej kiełbasy,
  • garść świeżego oregano, 
  • płaska łyżka słodkiej papryki,
  • płaska łyżeczka papryki wędzonej,
  • szczypta chili mielonego lub w płatkach,
  • sól,
  • pieprz, 
  • olej do smażenia. 

Sposób przygotowania: 

  1. Na wstępie warto wspomnieć, że wcześniejsze przygotowanie produktów jest tu kluczowe. Wówczas unikniemy bałaganu, przypaleń, a gotowanie pójdzie sprawnie. 
  2. Tak więc oczyszczamy papryki, usuwamy gniazda i kroimy warzywa na grube paski lub w większe kawałki. 
  3. Cebulę szatkujemy w piórka. 
  4. Umytą cukinie roimy w półksiężyce. 
  5. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokój na ćwiartki. 
  6. Kiełbasę pokrój na talarki lub półplasterki. 
  7. Teraz można przygotować leczo. Do dużego garnka wlej olej. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć cebulę, podsmażaj warzywo do ładnego zarumienienia, następnie dodaj cebulę i czosnek.
  8. Wskazówka - jeśli preferujesz mocno podsmażone mięso, możesz przygotować je na patelni, a później dodać do gotowego leczo. 
  9. Gdy kiełbasa ładnie się zarumieni, dodaj czosnek, cukinię pokrojone papryki. Na tym etapie dodajemy także wszystkie przyprawy - mozna skusić się także na odrobinę cukru, jeśli jednak papryki są słodkie, jest to zbędne. 
  10. Tak przygotowane składniki nadal podsmażamy, warto jednak dodać odrobinę mięsistego pomidora z całym sokiem - wówczas danie się nie przypali. Wszystko dusimy 25 minut. 
  11. Po tym czasie pora na pomidory - wrzucamy je do garnka i lekko dociskamy widelcem lub szpatułką, by puściły soki i szybko zmiękły. 
  12. Duś leczo bez przykrycia kolejne 15 minut. Po tym czasie danie jest gotowe do podania, na koniec warto je ewentualnie doprawić i posypać świeżą zieleniną. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.