Leczo to obłędny smak jesiennego obiadu, który z dodatkiem sezonowych warzyw rozpieści podniebienie. Co prawda nasza receptura sprzeczna jest z radami Makłowicza, jednak czasami warto złamać zasady nawet tych największych i najwspanialszych. Cukinia, cebula czy mięsny wkład zapewni przecież potrawie obłędnego aromatu, z którym na próżno konkurować.
Jesienne leczo z cukinią i sezonowymi dobrami - idealny obiad, przekąska, a nawet kolacja
Jakiś czas temu w sieci można było przeczytać wymowny komentarz Roberta Makłowicza, który skomentował i pouczył Polaków, którzy do leczo dodają pieczarki, cukinię czy bakłażana. Spór, a raczej oburzenie znawcy smaków był jednak uzasadniony, bowiem leczo to strawa rodem z kuchni węgierskiej, a w oryginalnym przepisie na próżno szukać wyżej wspomnianych dodatków. Króluje za to papryka i to ta podłużna! Nie brakuje też pomidorowego akcentu, przypraw i odrobiny pikanterii. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by odrobinę zgrzeszyć i złamać sztywne zasady.
Leczo z cukinią i dodatkiem kiełbasy to dla wielu coś nie do pomyślenia. Zapewniamy jednak, że smak niemal rozpływa się w ustach, a każdy kęs bombarduje kubki smakowe prawdziwą finezją. Nie ma co jednak przesadzać - w składzie absolutnym numerem jeden musi być dorodna papryka i pomidory - bez tego ani rusz. Warto skusić się też na dodatek dobrej jakości mięsa, cebulę, płatki chili i odrobinę zieleniny, która dopełni danie kolorem i smakiem.
Zobacz wideo Leczo z cukinią i kiełbasą chorizo
Przepis na domowe leczo z kiełbasą i cukinią
Składniki:
- 2 żółte papryki,
- 2 czerwone papryki
- zielona papryka,
- 6 średnich pomidorów malinowych,
- cukinia,
- 3 cebule,
- 4 średnie ząbki czosnku,
- pętko dobrej kiełbasy,
- garść świeżego oregano,
- płaska łyżka słodkiej papryki,
- płaska łyżeczka papryki wędzonej,
- szczypta chili mielonego lub w płatkach,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Na wstępie warto wspomnieć, że wcześniejsze przygotowanie produktów jest tu kluczowe. Wówczas unikniemy bałaganu, przypaleń, a gotowanie pójdzie sprawnie.
- Tak więc oczyszczamy papryki, usuwamy gniazda i kroimy warzywa na grube paski lub w większe kawałki.
- Cebulę szatkujemy w piórka.
- Umytą cukinie roimy w półksiężyce.
- Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokój na ćwiartki.
- Kiełbasę pokrój na talarki lub półplasterki.
- Teraz można przygotować leczo. Do dużego garnka wlej olej. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć cebulę, podsmażaj warzywo do ładnego zarumienienia, następnie dodaj cebulę i czosnek.
- Wskazówka - jeśli preferujesz mocno podsmażone mięso, możesz przygotować je na patelni, a później dodać do gotowego leczo.
- Gdy kiełbasa ładnie się zarumieni, dodaj czosnek, cukinię pokrojone papryki. Na tym etapie dodajemy także wszystkie przyprawy - mozna skusić się także na odrobinę cukru, jeśli jednak papryki są słodkie, jest to zbędne.
- Tak przygotowane składniki nadal podsmażamy, warto jednak dodać odrobinę mięsistego pomidora z całym sokiem - wówczas danie się nie przypali. Wszystko dusimy 25 minut.
- Po tym czasie pora na pomidory - wrzucamy je do garnka i lekko dociskamy widelcem lub szpatułką, by puściły soki i szybko zmiękły.
- Duś leczo bez przykrycia kolejne 15 minut. Po tym czasie danie jest gotowe do podania, na koniec warto je ewentualnie doprawić i posypać świeżą zieleniną.