Prawdziwe leczo od Roberta Makłowicza. Oryginalna wersja dania. "Zero pieczarek, zero cukinii!"

Prawdziwe leczo od Makłowicza to przepis na danie dla całej rodziny. Esencjonalne, aromatyczne, pełne przypraw i warzyw. Słynny kucharz podkreśla, że dania, które często pojawiają się na naszych stołach z dodatkiem kabaczków czy pieczarek, nie mają nic wspólnego z oryginalnym leczo. Zatem jak je przyrządzić? Zdradzamy przepis mistrza.
Zobacz wideo Przepis na leczo z kiełbasą wiejską

Prawdziwe leczo od Makłowicza to obalenie wielu mitów powtarzanych w naszych domach. Kiedy przyrządzamy to jednogarnkowe danie, dodajemy kiełbaskę, cukinię czy pieczarki. Okazuje się, że oryginalna wersja potrawy nie przewiduje takiego składu. Zatem jak zrobić to właściwe leczo?

Przepis na prawdziwe leczo Makłowicza

Robert Makłowicz to wyjątkowo znana postać kulinarna w przestrzeni gastronomicznej. Jako jeden z pierwszych podróżował po całym świecie, przyrządzając swoje potrawy na środku rynku, wysoko w górach czy tuż nad jeziorem. Jego niekwestionowana wiedza na temat gotowania sprawia, że często poszukujemy różnych przepisów w jego wykonaniu.

U nas leczem nazywane jest coś, co z leczem węgierskim nie ma nic wspólnego. Zero pieczarek, zero cukinii, zero tego typu dodatków

- odpowiada Makłowicz na pytanie zadane przez widza kanału YouTube.

Zatem prawdziwe leczo Makłowicza odczaruje nieco nasze spojrzenie na popularnie serwowaną potrawę. Poniżej znajdziecie szczegółową recepturę.

Składniki:

  • 4 cebule,
  • kilogram papryki żółtej lub zielonej (podłużnej, węgierskiej),
  • 2 ostre papryki,
  • kg pomidorów,
  • 3 ząbki czosnku,
  • papryka w proszku (również węgierska),
  • 4 łyżki oleju,
  • sól.
 

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Prawdziwe leczo Makłowicza. Sposób przygotowania

Przepis pochodzi z książki pt. "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza: Smak Węgier".

  1. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Wrzucamy na rozgrzany na głębokiej patelni olej. Smażymy, aż się zeszkli.
  2. Paprykę myjemy i kroimy w duże kawałki, dodajemy do cebuli.
  3. Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i dzielimy na duże części. Wrzucamy na patelnię. 
  4. Dodajemy drobno posiekany czosnek i solimy. Całość  przykrywamy pokrywką i dusimy, aż warzywa będą miękkie. 
  5. Pod koniec dodajemy paprykę w proszku i doprawiamy do smaku. Zdejmujemy pokrywę, aby nadmiar wody mógł swobodnie odparować.

Wskazówka!

Należy co pewien czas sprawdzać, czy papryka nie jest już miękka. W przeciwnym razie warzywo rozgotuje się i leczo będzie niedobre.

Więcej o: