Większość z nas niestety ma tendencję, by na święta - czy to na Wielkanoc, czy na Boże Narodzenie - robić za dużo jedzenia. Choć co roku okazuje się, że czegoś nie dojadamy, to w kolejnym popełniamy ten sam błąd i zamiast zrobić jedną sałatkę, robimy trzy, a zamiast upiec dwa ciasta, pieczemy cztery.
Nie inaczej rzecz ma się z jajkami, które są podstawą Wielkanocy. Choć można mniej więcej założyć, ile jajek na głowę potrzeba, a w razie, gdyby jednak ich zabrakło, dość szybko je ugotować, to jednak nadal przygotowujemy je na zapas i zazwyczaj oznacza to, że część nie zostaje zjedzona. Niech wam jednak nie przyjdzie do głowy, by je wyrzucać. Ugotowane jajka, ale nieobrane, można przechowywać w lodówce jeszcze przez cztery dni. Obrane zaś tylko przez dwa. Czasu jest więc niewiele, by je wykorzystać. Co zrobić z ugotowanych jajek? Mamy dla was dwie propozycje - albo najszybszy obiad świata, albo najpyszniejszą na świecie pastę.
Aż się prosi, by ugotowane jajka przerobić na kotlety jajeczne. Zwłaszcza że najbardziej czasochłonną część, czyli właśnie gotowanie jajek, macie już za sobą. By przygotować to danie, potrzebne będą jeszcze jedynie żółty ser, bułka tarta, koperek, szczypiorek i olej do smażenia.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Jajka macie już ugotowane, więc teraz wystarczy tylko zetrzeć je tarce. W misce mieszamy je ze startym żółtym serem, bułką tartą, koperkiem oraz szczypiorkiem. Dodajemy też surowe jajko. Z tych składników formujemy w dłoniach nieduże kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na patelni na rozgrzanym oleju przez kilka minut, aż zyskają ładny, złocisty kolor z obu stron.
Ugotowane jajka to także nieodzowny składnik pasty jajecznej, która jest świetnym smarowidłem do chleba. Najlepiej smakuje na grubej pajdzie pieczywa na zakwasie, ale jeśli takiego nie macie, to też nic straconego. To w końcu pasta gra tutaj pierwsze skrzypce, a zwłaszcza ta z przepisu Magdy Gessler z "Kuchennych rewolucji".
Receptura restauratorki jest genialna w swojej prostocie. Kluczowy jest jednak dobór składników i chodzi nie tylko o wysokiej jakości jajka, lecz także o konkretne przyprawy, które nadają jej wyrazistego smaku.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ugotowane jajka kroimy w drobną kostkę. Siekamy koperek i szczypiorek. Mieszamy w naczyniu te trzy składniki, a potem dorzucamy do nich majonez, musztardę i masło. Dodajemy curry, ostrą paprykę oraz majeranek. Mieszamy i doprawiamy wedle własnych upodobań solą oraz pieprzem.
Pastę jajeczną Magdy Gessler można wzbogacić jeszcze dodatkiem awokado. Świetnie smakuje też z dodatkiem wędzonych ryb, pieczarek lub kurczaka. Można podawać ją również z rzodkiewką.