Co zrobić z ugotowanych jajek? Najszybszy obiad pod słońcem. Wystarczy, że dorzucisz ser

Po świętach wiele osób zastanawia się, co zrobić z ugotowanych jajek. Każdemu bowiem może się zdarzyć, że zrobi ich za dużo, a rodzina, objedzona żurkiem, sałatkami i mazurkami, nie da rady ich zjeść. Takich jajek na szczęście nie trzeba od razu wyrzucać. Można z nich zrobić same pyszności, w tym najszybszy obiad na świecie.

Większość z nas niestety ma tendencję, by na święta - czy to na Wielkanoc, czy na Boże Narodzenie - robić za dużo jedzenia. Choć co roku okazuje się, że czegoś nie dojadamy, to w kolejnym popełniamy ten sam błąd i zamiast zrobić jedną sałatkę, robimy trzy, a zamiast upiec dwa ciasta, pieczemy cztery. 

Nie inaczej rzecz ma się z jajkami, które są podstawą Wielkanocy. Choć można mniej więcej założyć, ile jajek na głowę potrzeba, a w razie, gdyby jednak ich zabrakło, dość szybko je ugotować, to jednak nadal przygotowujemy je na zapas i zazwyczaj oznacza to, że część nie zostaje zjedzona. Niech wam jednak nie przyjdzie do głowy, by je wyrzucać. Ugotowane jajka, ale nieobrane, można przechowywać w lodówce jeszcze przez cztery dni. Obrane zaś tylko przez dwa. Czasu jest więc niewiele, by je wykorzystać. Co zrobić z ugotowanych jajek? Mamy dla was dwie propozycje - albo najszybszy obiad świata, albo najpyszniejszą na świecie pastę.

Zobacz wideo

Co zrobić z ugotowanych jajek? Ten obiad zrobisz szybciej niż sałatkę dla całej rodziny

Aż się prosi, by ugotowane jajka przerobić na kotlety jajeczne. Zwłaszcza że najbardziej czasochłonną część, czyli właśnie gotowanie jajek, macie już za sobą. By przygotować to danie, potrzebne będą jeszcze jedynie żółty ser, bułka tarta, koperek, szczypiorek i olej do smażenia.

Składniki:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo,
  • 1 surowe jajko,
  • 60 g startego sera żółtego,
  • 2 łyżki bułki tartej + do panierowania,
  • łyżka posiekanego szczypiorku,
  • łyżka posiekanego koperku,
  • olej roślinny do smażenia.

Sposób przygotowania:

Jajka macie już ugotowane, więc teraz wystarczy tylko zetrzeć je tarce. W misce mieszamy je ze startym żółtym serem, bułką tartą, koperkiem oraz szczypiorkiem. Dodajemy też surowe jajko. Z tych składników formujemy w dłoniach nieduże kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na patelni na rozgrzanym oleju przez kilka minut, aż zyskają ładny, złocisty kolor z obu stron.

Kotlety jajeczna
Kotlety jajeczna Joanna Grabowska - Kowalska / shutterstock.com

Co zrobić z ugotowanych jajek? Ta pasta jajeczna Magdy Gessler zawojuje twój świat

Ugotowane jajka to także nieodzowny składnik pasty jajecznej, która jest świetnym smarowidłem do chleba. Najlepiej smakuje na grubej pajdzie pieczywa na zakwasie, ale jeśli takiego nie macie, to też nic straconego. To w końcu pasta gra tutaj pierwsze skrzypce, a zwłaszcza ta z przepisu Magdy Gessler z "Kuchennych rewolucji". 

Receptura restauratorki jest genialna w swojej prostocie. Kluczowy jest jednak dobór składników i chodzi nie tylko o wysokiej jakości jajka, lecz także o konkretne przyprawy, które nadają jej wyrazistego smaku.

Składniki:

  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • łyżeczka curry,
  • pół łyżeczki ostrej papryki mielonej,
  • szczypiorek,
  • koperek,
  • majeranek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Ugotowane jajka kroimy w drobną kostkę. Siekamy koperek i szczypiorek. Mieszamy w naczyniu te trzy składniki, a potem dorzucamy do nich majonez, musztardę i masło. Dodajemy curry, ostrą paprykę oraz majeranek. Mieszamy i doprawiamy wedle własnych upodobań solą oraz pieprzem.

Pastę jajeczną Magdy Gessler można wzbogacić jeszcze dodatkiem awokado. Świetnie smakuje też z dodatkiem wędzonych ryb, pieczarek lub kurczaka. Można podawać ją również z rzodkiewką.

Więcej o: