Więcej sprawdzonych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Jajka to w kuchni produkt niemal niezastąpiony - dodajemy je zarówno do śniadań, obiadów, jak i deserów lub wypieków. Ich gotowanie to łatwa sztuka, jednak pierwsze schody zaczynają się przy obieraniu. Ta mozolna czynność często trwa wieki i przysparza wielu kłopotów.
Obieranie jajek to czasami prawdziwy koszmar, zwłaszcza jeśli produkt jest świeży i skorupka bardzo niechętnie chce odejść od białka. Efektem jest zmasakrowane jajko, które wcale nie jest gładkie. Aby temu zapobiec, wystarczy zastosować jeden ze znanych sposobów, które nie tylko gwarantują smaczny efekt, ale i przyśpieszą kuchenne przygotowania.
Wśród metod na szybkie obieranie jajek możemy wyróżnić wiele sprytnych pomysłów, a jednym z nich jest trzymanie produktu na kuchennym blacie - pokojowa temperatura, korzystnie wpłynie na gotowanie, ale i odchodzenie skorupki. Warto do wody dodać także odrobinę soli lub sody oczyszczonej. Kuchenny proszek sprawi, że jajko będzie podatne na szybkie obieranie.
Jak się okazuje, na obieranie jajek wpływ może mieć także szok termiczny. Zatem po ugotowaniu i odcedzeniu jajek, warto je przełożyć do naczynia z lodowatą wodą. Hartowanie gwarantuje, że skorupka zniknie w mgnieniu oka! Inną sprawdzoną metodą jest także nakłucie skorupki w miejscu zaokrąglenia - wystarczy zrobić to przed gotowaniem przy pomocy szpilki lub igły.
Ekspresowe obieranie jajek jest jednak znaczne prostsze, niż mogłoby się to wydawać. Potrzebować będziemy do tego jedynie szklanki i wody - jajko wrzucamy do naczynia z płynem, wykonujemy kilka zdecydowanych, szybkich ruchów i potrząsamy szklanką na boki lub w górę i dół (wówczas musimy przykryć górę dłonią). Jajko obierze się w mig, a skorupki będzie możne łatwo i szybko wyrzucić do kosza. Później wystarczy dowolnie podać jajko na twardo i gotowe!