Ile gotować jajka na twardo? Pamiętaj, że wszystko zależy od dodatkowych czynników, a nawet... miejsca zamieszkania.

Jajka w tej wersji smakują obłędnie same w sobie, ale są również doskonałym dodatkiem do sałatek, kanapek, czy past do smarowania pieczywa. Co więcej, nietrudno je przygotować. Wystarczy wiedzieć ile gotować jajka na twardo, by wyszły idealne. To jednak zależy od kilku czynników.

Gotowanie jajek na twardo jest zdecydowanie łatwiejsze od przygotowania ich w wariancie na miękko, gdzie ścięte jest jedynie białko, a żółtko pozostaje płynne. Wówczas trzeba być bardzo ostrożnym i precyzyjnym. W przypadku jajek na twardo, niektózy decydują się gotować ja za długo, by mieć pewność, że są gotowe do jedzenia, co nie jest właściwą techniką. Gotowane zbyt długi czas sprawi, że będą one niesmaczne.

Zobacz wideo Przepis na domowy majonez

Ile gotować jajka na twardo? To zależy

Dobrze ugotowane jajko na twardo powinno być odpowiednio ścięte, a żółtko idealnie żółte. Fioletowe lub szaro-zielone brzegi dookoła będą oznaczały, że gotowaliśmy jajka zbyt długo. Dla wielu nie jest to problemem, jeśli jednak chcemy, by jajka na twardo wyglądały wręcz książkowo, należy trzymać się konkretnych zasad. Te z kolei zależne są od innych czynników, takich jak np. rozmiar jajek.
Tak więc, ile gotować jajka na twardo? Jajka w rozmiarze S gotujemy około 7 minut. Te w rozmiarze M będą potrzebowały 8 minut, zaś największe, oznaczane jako rozmiar L, warto gotować około 9 minut. Tyle w zupełności wystarczy, by jajka dobrze się ścięły. Gdy ten czas wydłużymy do ponad 10 minut, jajka mogą zacząć tracić na smaku i robić się gumowe oraz nieestetyczne. 

Jest jeszcze jeden czynnik, który może wpłynąć na czas gotowania jajek na twardo i jest to... położenie geograficzne. Dokładniej chodzi o pobyt w górach. Choć brzmi to niewiarygodnie, to potwierdza to nauka. Na dużych wysokościach jest mniejsze ciśnienie atmosferyczne, co przyczynia się do tego, że woda zaczyna wrzeć w niższej temperaturze (nawet 70 st. Celsjusza). Z tego powodu jajka będą gotować się dłużej. W zależności od tego jak wysoko przebywamy, trzeba dodać kilka minut do ogólnie przyjętego czasu gotowania jajek na twardo. Osoby mieszkające np. w schroniskach na szczytach będą musiały gotować je nawet dwa razy dłużej.

Dodaj ten składnik do wody

Jeśli gotujesz jajka na twardo, to warto wykorzystać sprawdzony, babciny trik na pękające skorupki. Dlaczego tak się dzieje? Wynika to ze zbyt dużej różnicy temperatur, przez co w środku jajka wytwarza się wysokie ciśnienie i skorupka pęka. Dlatego przede wszystkim warto ogrzać jajka przynajmniej kilka minut wcześniej, zamiast wrzucać je do gorącej wody. Nie zawsze można mieć jednak pewność, że skorupka jaja pozostanie i tak w całości, szczególnie że jest ona bardzo delikatna. Z tego powodu wystarczy dolać do wody, w której będziemy gotować jajka na twardo, odrobinę octu. Jeśli go nie mamy, sprawdzi się także sok z cytryny lub nawet woda z ogórków kiszonych. Taki kwasowy dodatek w wodzie sprawi, że białko od razu się zetnie i nie wypłynie z pękniętej skorupki, dzięki czemu ugotowane jajka będą wyglądały estetycznie i nie zmarnują się. 

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.