Jajka to jeden z najpopularniejszych produktów, których używamy w naszej kuchni. Są składnikiem wypieków, różnorodnych dań, ale świetnie smakują też gotowane na twardo z dodatkiem majonezu i szczypioru czy w formie jajecznicy z dodatkami. Ugotowanie wielu jajek jednocześnie może być jednak problematyczne, więc ten trik świetnie sprawdzi się, gdy musisz ugotować jajka na rodzinną imprezę.
Ten trik na szybkie gotowanie dużej liczby jajek może być dla wielu osób zaskakujący. Jeszcze większym zaskoczeniem może być to, że rzeczywiście działa. Wystarczy położyć jajka na ruszcie w piekarniku, by w niedługim czasie cieszyć się jajkami na twardo. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Należy pamiętać o tym, by ruszt z jajkami znalazł się w piekarniku dopiero wtedy, gdy urządzenie będzie nagrzane do 180 stopni. Następnie, po dokładnie 13 minutach, możemy wyjąć je z piekarnika. Po wystudzeniu możemy je obrać. Smacznego!
Warto pamiętać, że czas gotowania jajek odliczamy od momentu, gdy woda zacznie się gotować. Jajka na miękko to zaledwie dwie lub cztery minuty. Jajko na twardo to od ośmiu do dziesięciu minut gotowania. Jeśli chcemy zjeść jajko na półmiękko, należy gotować je około czterech i pół minuty. Aby jajka nie pękały, należy wcześniej wyjąć je z lodówki, by nie były zimne. Wkładamy je też do garnka z zimną, a nie z gotującą się wodą.