Po udanym grzybobraniu przychodzi czas na mniej przyjemne czynności niż chodzenie po lesie i wypatrywanie grzybów. Trzeba je dokładnie oczyścić i pokroić. W przypadku dużej ilości grzybów jest to bardzo żmudne i czasochłonne zajęcie. Podpowiadamy, jak szybciej pokroić grzyby.
Krojenie grzybów to czynność, która dla wielu z nas jest istną udręką. Okazuje się jednak, że można z tym sobie poradzić dużo szybciej. Wystarczy zamienić mały nożyk na krajalnicę do jajek. Jej koszt to od 8 do 15 złotych i nie jest trudno znaleźć ją w sklepie. Wystarczy, zamiast ugotowanego jajka umieścić tam grzyby i nakryć ostrzami, naciskając delikatnie. Gotowe! Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Pierwszym krokiem jest dokładne oczyszczenie grzybów. Nie zaleca się ich mycia, a na przykład przecieranie wilgotną szmatką czy oczyszczanie przy użyciu pędzelka. Następnie grzyby musimy pokroić na mniejsze kawałki lub plasterki.
Grzyby możemy suszyć w specjalnie do tego przeznaczonej suszarce. Należy zwrócić uwagę na to, by początkowo temperatura nie przekraczała 40-50 stopni. Po około dwóch-trzech godzinach można ją podwyższyć do 60-70 stopni. Średni czas suszenia grzybów to od czterech do ośmiu godzin. Zależy zarówno od urządzenia, które posiadamy, jak i od tego, jak mokre były nasze zbiory.
A jak suszyć grzyby w piekarniku? Należy robić to na termoobiegu w temperaturze ok. 40-50 stopni Celsjusza przez kilka godzin. Ruszt lub blachę przykrywamy papierem do pieczenia i w odstępach układamy na nim pokrojone grzyby. Co jest bardzo istotne w tym przypadku, to żeby suszyć grzyby przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. W ten sposób zapewni się odpowiedni przepływ powietrza, który umożliwi uchodzenie pary na zewnątrz.