Pasta jajeczna. Przepis na królową śniadań w klasycznej wersji dla każdego

Pasta jajeczna to klasyk w wielu domach. Idealna alternatywa dla żółtego sera lub wędliny. Świeża bułeczka z pyszną pastą to doskonały początek dnia. Jeśli codziennie dopada cię dylemat, z czym zjeść kanapki, to wypróbuj nasz przepis i ciesz się pysznym śniadaniem.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Cały proces robienia pasty jajecznej jest banalnie prosty. Potrzebujesz zaledwie paru składników, które z pewnością masz w swojej lodówce. Do dzieła!

Zobacz wideo Triki na szybkie obranie jajka. Znasz je wszystkie?

Składniki:

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypiorek
  • szczypta soli i pieprzu oraz czarnuszki (opcjonalnie)

Pasta jajeczna krok po kroku:

  1. Najpierw ugotuj jajka na twardo.
  2. Następnie pokrój ugotowane jajka w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce (na większych oczkach).
  3. Do przygotowanych jajek dodaj majonez, musztardę, szczypiorek, pieprz sól i wszystko razem wymieszaj.
  4. Jajka są ciężko strawne, więc jeśli lubisz smak czarnuszki, możesz dodać ją do swojej pasty. Dzięki temu całość będzie nieco lżejsza.

Jak podać pastę jajeczną?

Najlepiej ze świeżym pieczywem i przy porannej kawie. Zajadaj z pyszną bagietką, herbatą lub kawą w dobrym towarzystwie. Pamiętaj, że bułeczki też możesz przygotować samodzielnie. U nas znajdziesz przepis, np. na domowe kajzerki. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.