Jak ugotować jajka na twardo? Wypróbuj ten sposób, a skorupka sama z nich zejdzie

Jak ugotować jajka na twardo, by dały się łatwo obierać? Amerykańska tiktokerka znalazła sposób, dzięki któremu wyjdą idealne, a białko już nigdy się nie rozpadnie.

Więcej ciekawych porad kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej

Jajka na twardo mają to do siebie, że bardzo często nie dają się dobrze obrać. Pół biedy, jeśli chcemy zrobić z nich pastę jajeczną, gorzej, gdy planujemy podać na przykład jajka faszerowane. Kathleen Ashmore, amerykańska tiktokerka znana jako Kat Can Cook, znalazła sposób na ugotowanie jajek na twardo tak, by wręcz wyślizgiwały się ze skorupek. Sprawdźcie, jak to zrobić.

Zobacz wideo Piekielnie ostre jajka Belzebuba - na śniadanie i jako przekąska do meczu

Jak gotować jajka na twardo, by nie było problemu z ich obraniem?

Tiktokerka odkryła, że gotowanie jajek na parze jest dużo lepsze niż tradycyjna metoda. Do garnka wystarczy wlać wodę, a następnie włożyć specjalną wkładkę do gotowania na parze. Jeśli jej nie posiadacie, sprawdzi się również zwykły metalowy durszlak. Jajka gotujemy pod przykryciem przez 12 minut na większym ogniu.

Po ugotowaniu skorupka jajek powinna z łatwością odchodzić od biała. Jeśli chcecie zobaczyć, jak robi to Kathleen, obejrzyjcie poniższe wideo.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA