Nie wyrzucaj jajek, które zostały po świętach. Możesz wykorzystać je na wiele różnych sposobów

Wielkanoc to święta, podczas których królują jajka. Bardzo często zdarza się jednak tak, że się przeliczymy, a później musimy zmagać się z resztkami jedzenia, których nie udało się nam zjeść podczas tych dwóch dni. Co zatem zrobić z ugotowanymi jajkami? Nie powinny od razu trafiać do kosza.

Gotowane jajka mają dłuższy termin przydatności, niż mogłoby się wydawać większości z nas. Warto jednak umiejętnie je przechowywać. Nieco inaczej wygląda przechowywanie sałatek z jajek czy mieszanek do faszerowania, które je zawierają. Podpowiadamy, co zrobić, gdy zalegają nam jajka ugotowane na twardo.

Zobacz wideo Przepis na domowy majonez

Jak długo przechowywać ugotowane jajka? Termin jest dłuższy niż się wydaje

Na wielu świątecznych stołach znalazły się jajka w różnorodnej postaci. Nie wszystkie byliśmy jednak w stanie zjeść. Co zatem zrobić z resztkami? Okazuje się, że nie musimy wyrzucać ich od razu do kosza. Według Amerykańskiej Agencji Żywności i Leków gotowane jajka w nieuszkodzonej skorupce można przechowywać w lodówce nawet tydzień. Jeśli jednak skorupka jajek jest naruszona - choćby delikatnie pęknięta - powinniśmy zjeść je jak najszybciej.

Więcej przydatnych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jeśli jednak zostały nam sałatki z jajkiem, w tym przypadku powinniśmy się pospieszyć. Ich maksymalny czas przydatności do spożycia wynosi cztery dni. Po tym czasie nie powinniśmy ich spożywać, jeśli nie chcemy mieć rewolucji w żołądku.

Co zrobić z ugotowanymi jajkami z Wielkanocy? Pomysłów jest wiele

Jeśli zostały nam jajka na twardo, możemy w łatwy sposób wykorzystać je w kuchni, by się nie zmarnowały. Doskonałym, a jednocześnie najprostszym pomysłem, jest przygotowanie pasty jajecznej na kanapki. Wystarczy rozdrobnić jajka, dodać łyżkę majonezu, pieprz oraz sól i odrobinę szczypiorku, by móc cieszyć się pysznym smarowidłem. Ugotowane jajka można również zjeść z żurkiem, który na pewno pozostał po wielkanocnym obiedzie.

Więcej o:
Copyright © Agora SA