Co zrobić z resztkami po świętach? Z mięs i wędlin zrobisz cud zupę, a patent Bosackiej na jarzynową to złoto

W naszych domach niestety cały czas robi się wszystkiego za dużo i kiedy święta dobiegają końca, nie mamy już miejsca ani w brzuchach, ani w lodówkach, by zmieścić resztki wędlin i sałatek. Dziś mamy dla was trzy patenty na resztki po świętach, z których łatwo wyczarujesz zupełnie nowe i pyszne dania, a patent Bosackiej na jarzynową to prawdziwy hit.

Więcej trików na wykorzystanie resztek po świętach znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Kiedy po świątecznych spotkaniach okazuje się, że nasze żołądki nie są z gumy, a miejsce w lodówce jest ograniczone, stajemy przed pytaniem: co zrobić z resztkami po świętach. Dziś mamy dla was trzy przepisy, które nie tylko pozwolą na sprytne wykorzystanie kawałków wędlin i mięs, ale także pozostałości sałatki jarzynowej oraz pieczywa, które na kanapki już się nie nadaje. 

Pokażemy wam, jak zrobić weselny klasyk, czyli aromatyczną zupę z resztek, pyszna i sycącą zapiekankę z kawałkami mięs i wędlin oraz prawdziwy hit - tartę z czerstwego chleba z resztkami sałatki z przepisu Katarzyny Bosackiej. Nie zmarnuje się ani kawałeczek.

Trzy sposoby na wykorzystanie resztek po świętach

Zapiekanka "śmieciówka"

Składniki:

  • ok. 250 g dowolnego makaronu (lub "wczorajszych" ziemniaków)
  • ok. 300 g skrawków wędlin, pieczonych mięs, kawałków kiełbas itp. 
  • garść sera żółtego 
  • 1 ugotowany brokuł
  • pół puszki kukurydzy
  • posiekana papryka
  • jogurt naturalny lub śmietana
  • sól, pieprz, ostra i słodka papryka, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa
  • opcjonalnie: szczypiorek do dekoracji

Sposób wykonania:

  1. Jeśli używasz makaronu, ugotuj go al dente. Przygotuj naczynie żaroodporne i lekko wysmaruj je masłem. Na dno dodaj makaron lub ugotowane ziemniaki (mogą być utłuczone lub pokrojone w plastry). 
  2. Skrawki wędlin i mięsa pokrój w kostkę i dołóż do naczynia. Dodaj pokrojoną paprykę, odsączoną kukurydzę, brokuła i zalej całość jogurtem wymieszanym z przyprawami. 
  3. Na wierzch połóż starty ser i włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piecz, aż ser całkowicie się rozpuści. 

Zapiekanka makaronowaZapiekanka makaronowa fot. Elena Shashkina / shutterstock.com

Wskazówka: Do tej zapiekanki możesz dodać także pokrojone na kawałki kotlety mielone lub schabowe. Dla podkręcenia smaku możesz użyć także passaty pomidorowej. 

Weselny klasyk, czyli forszmak. Nic się nie zmarnuje

Forszmak, czyli zupa z resztek to klasyka wesel. Podaje się go zazwyczaj po północy lub na poprawinach, a zrobiony jest z kawałków mięs i wędlin, które zostały na stołach. Przepis jest bardzo prosty i świetnie sprawdzi się na obiad po świętach.

Składniki:

  • ok. 400 g kawałków mięs, wędlin i kiełbas w dowolnej ilości
  • 1,5 l bulionu lub rosołu
  • 1 większa cebula
  • 3-4 średnie ogórki kiszone
  • pół szklanki soku z ogórków
  • koncentrat pomidorowy
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, słodka i ostra papryka
  • olej roślinny
  • 1 łyżka mąki
  • opcjonalnie: kilka ziemniaków i kilka pieczarek

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek z szerokim dnem i rozgrzej w nim 2-3 łyżki oleju. Następnie dodaj posiekaną cebulę i kiedy się zeszkli, dodawaj partiami pokrojone mięsa, zaczynając od tych tłustych. 
  2. Kiedy mięso się zrumieni, dodaj pokrojone ziemniaki i pieczarki jeśli ich używasz i podsmażaj przez 5-7 minut. Następnie zmniejsz moc palnika, zalej całość rosołem lub bulionem. Dodaj kilka listków laurowych i 4-5 kulek ziela angielskiego. Gotuj na wolnym ogniu. 
  3. Do gotującej się zupy dodaj pokrojone ogórki kiszone i wlej trochę soku (zrób to wtedy, kiedy ziemniaki będą już miękkie). Następnie dodaj 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego i zrób zasmażkę z mąki i masła. Pod koniec gotowania dopraw zupę do smaku solą i pieprzem. Podawaj z kromką pieczywa.  

ForszmakForszmak Dar1930 /Shutterstock

Tarta z sałatki i chleba Katarzyny Bosackiej

Katarzyna Bosacka od dawna uczy swoich fanów, jak prowadzić oszczędne i zdrowe życie. Z okazji Bożego Narodzenia pokazała nam swój patent na resztki sałatki jarzynowej, ale ten trik idealnie sprawdzi się także na Wielkanoc i zawsze, kiedy po imprezie nie wiemy, gdzie upchać resztki sałatki, pieczywa i sera. Takie smakołyki  nawet najstarszym góralom się nie śniły. Jak wykorzystać nadmiar sałatki, którą na święta przyniosła ze sobą ciocia Krysia lub Zosia? Bosacka nagrała dla nas video.

Zobacz wideo
Więcej o: