Biała rzepa nie jest zbyt popularna w Polsce, a szkoda. To roślina, którą uprawia się w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Jest niskokaloryczna, bo 100 g zawiera jedynie 30 kcal, dlatego z powodzeniem można spożywać ją na diecie. Dlaczego jeszcze warto jeść białą rzepę?
Warzywo w smaku przypomina połączenie kalarepy i rzodkiewki. Ma lekko pikantny posmak z nutą słodyczy i chrupiącą konsystencję. Warto włączyć białą rzepę do codziennego jadłospisu, ponieważ jest bogata w wiele cennych składników odżywczych między innymi w witaminę C, wapń, fosfor i potas. Zawiera także sporo błonnika, więc sprawdzi się podczas diety odchudzającej. To jednak nie wszystko.
Biała rzepa zawiera związki siarkowe, które działają przeciwzapalnie; antyoksydanty wspomagające pracę układu nerwowego oraz olejki eteryczne, które mają działanie relaksacyjne. Warzywo może być spożywane na surowo, smażone i gotowane. Powinny się jej jednak wystrzegać osoby z chorobami wrzodowymi żołądka i refluksem, ponieważ rzepa pobudza wydzielanie soków żołądkowych.
Taka alternatywa tradycyjnych surówek posmakuje wszystkim domownikom. Do jej przygotowania potrzebujesz:
Surówka pasuje do obiadu, jak i np. na grilla. Jest banalnie prosta w przygotowaniu, więc z pewnością poradzi z nią sobie nawet początkujący kucharz.
Najlepsza surówka to... Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Komentarze (0)
Colesław się przy niej chowa. Pyszna i bardzo zdrowa. Surówka z zapomnianego warzywa idealna na obiad
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!