Colesław się przy niej chowa. Pyszna i bardzo zdrowa. Surówka z zapomnianego warzywa idealna na obiad

Znudził ci się tradycyjny colesław i sałatka z kapusty pekińskiej? Ten przepis jest dla ciebie. Surówka z tego warzywa nie tylko smakuje wyśmienicie, lecz także jest bardzo zdrowa.

Biała rzepa nie jest zbyt popularna w Polsce, a szkoda. To roślina, którą uprawia się w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Jest niskokaloryczna, bo 100 g zawiera jedynie 30 kcal, dlatego z powodzeniem można spożywać ją na diecie. Dlaczego jeszcze warto jeść białą rzepę?

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Czy biała rzepa jest zdrowa? To skarbnica składników odżywczych 

Warzywo w smaku przypomina połączenie kalarepy i rzodkiewki. Ma lekko pikantny posmak z nutą słodyczy i chrupiącą konsystencję. Warto włączyć białą rzepę do codziennego jadłospisu, ponieważ jest bogata w wiele cennych składników odżywczych między innymi w witaminę C, wapń, fosfor i potas. Zawiera także sporo błonnika, więc sprawdzi się podczas diety odchudzającej. To jednak nie wszystko.

Biała rzepa
Biała rzepa istock/@JENNIFER E. WOLF

Biała rzepa zawiera związki siarkowe, które działają przeciwzapalnie; antyoksydanty wspomagające pracę układu nerwowego oraz olejki eteryczne, które mają działanie relaksacyjne. Warzywo może być spożywane na surowo, smażone i gotowane. Powinny się jej jednak wystrzegać osoby z chorobami wrzodowymi żołądka i refluksem, ponieważ rzepa pobudza wydzielanie soków żołądkowych.

Jak zrobić surówkę z białej rzepy? Colesław może jej czyścić buty

Taka alternatywa tradycyjnych surówek posmakuje wszystkim domownikom. Do jej przygotowania potrzebujesz:

  • dwie rzepy,
  • jabłko,
  • marchew,
  • pół łyżeczki octu jabłkowego,
  • półtorej łyżeczki jogurtu naturalnego,
  • oliwę,
  • pieprz i sól.

Surówka pasuje do obiadu, jak i np. na grilla. Jest banalnie prosta w przygotowaniu, więc z pewnością poradzi z nią sobie nawet początkujący kucharz.

  1. Marchew, jabłko i rzepę obierz i zetrzyj na tarce.
  2. W mniejszej misce wymieszaj jogurt, ocet i oliwę. Dopraw solą oraz pieprzem.
  3. Sos dodaj do warzyw i owoców. Wymieszaj i włóż do lodówki na co najmniej 15 minut, aby smaki się "przegryzły".

Najlepsza surówka to... Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o:

Komentarze (0)

Colesław się przy niej chowa. Pyszna i bardzo zdrowa. Surówka z zapomnianego warzywa idealna na obiad

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!

Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).