• Link został skopiowany

Colesław się przy niej chowa. Pyszna i bardzo zdrowa. Surówka z zapomnianego warzywa idealna na obiad

Znudził ci się tradycyjny colesław i sałatka z kapusty pekińskiej? Ten przepis jest dla ciebie. Surówka z tego warzywa nie tylko smakuje wyśmienicie, lecz także jest bardzo zdrowa.
Colesław się przy niej chowa. Pyszna i bardzo zdrowa. Surówka z zapomnianego warzywa idealna na obiad
Colesław się przy niej chowa. Pyszna i bardzo zdrowa. Surówka z zapomnianego warzywa idealna na obiad, istock/@Achmad Wahyudi

Biała rzepa nie jest zbyt popularna w Polsce, a szkoda. To roślina, którą uprawia się w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Jest niskokaloryczna, bo 100 g zawiera jedynie 30 kcal, dlatego z powodzeniem można spożywać ją na diecie. Dlaczego jeszcze warto jeść białą rzepę?

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Czy biała rzepa jest zdrowa? To skarbnica składników odżywczych 

Warzywo w smaku przypomina połączenie kalarepy i rzodkiewki. Ma lekko pikantny posmak z nutą słodyczy i chrupiącą konsystencję. Warto włączyć białą rzepę do codziennego jadłospisu, ponieważ jest bogata w wiele cennych składników odżywczych między innymi w witaminę C, wapń, fosfor i potas. Zawiera także sporo błonnika, więc sprawdzi się podczas diety odchudzającej. To jednak nie wszystko.

Biała rzepa
Biała rzepaistock/@JENNIFER E. WOLF

Biała rzepa zawiera związki siarkowe, które działają przeciwzapalnie; antyoksydanty wspomagające pracę układu nerwowego oraz olejki eteryczne, które mają działanie relaksacyjne. Warzywo może być spożywane na surowo, smażone i gotowane. Powinny się jej jednak wystrzegać osoby z chorobami wrzodowymi żołądka i refluksem, ponieważ rzepa pobudza wydzielanie soków żołądkowych.

Jak zrobić surówkę z białej rzepy? Colesław może jej czyścić buty

Taka alternatywa tradycyjnych surówek posmakuje wszystkim domownikom. Do jej przygotowania potrzebujesz:

  • dwie rzepy,
  • jabłko,
  • marchew,
  • pół łyżeczki octu jabłkowego,
  • półtorej łyżeczki jogurtu naturalnego,
  • oliwę,
  • pieprz i sól.

Surówka pasuje do obiadu, jak i np. na grilla. Jest banalnie prosta w przygotowaniu, więc z pewnością poradzi z nią sobie nawet początkujący kucharz.

  1. Marchew, jabłko i rzepę obierz i zetrzyj na tarce.
  2. W mniejszej misce wymieszaj jogurt, ocet i oliwę. Dopraw solą oraz pieprzem.
  3. Sos dodaj do warzyw i owoców. Wymieszaj i włóż do lodówki na co najmniej 15 minut, aby smaki się "przegryzły".

Najlepsza surówka to... Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: