Jeśli chodzi o sałatki, każdy z nas z pewnością na swoją ulubioną lub kilka, które gdy pojawiają się na stole, natychmiast na naszych twarzach pojawia się uśmiech od ucha do ucha. Jednak w Wielkanoc i inne święta wciąż męczymy do znudzenia jarzynową, która jest wprawdzie smaczna, ale ile można... Dziś mam dla was przepis na moją ulubioną sałatkę z gotowanymi pieczarkami. Zrobiłam ją dwa lata temu i od tamtej pory goście pytają o nią przed każdą imprezą.
BearFotos /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Zasadniczo, sałatkę można zrobić ze wszystkiego. Jednak jeśli chcemy zrobić naprawdę dobrą sałatkę, trzeba przejść kilka prób lub zdać się na przepis. I chociaż przepisów na sałatki jest całe mnóstwo, to istnieją takie, które szczególnie pasują Polakom. Ulubione sałatki Polaków muszą delikatnie chrupać, mieć lekko kwaskowaty dodatek i obowiązkowo - majonez. Taka jest stara dobra jarzynowa, ale umówmy się: PRL-owski klasyk powinien już nieco odpocząć i ustąpić miejsca nowym smakom. Dziś mamy dla was przepis na sałatkę z gotowanymi pieczarkami, szynką, ogórkami kiszonymi i kilkoma drobiazgami. Jeśli także ją podasz w Wielkanoc, gwarantuję, że jarzynowa pozostanie w salaterce i zacznie smutno obsychać.
REKLAMA
Zobacz wideo Bułeczki z pieczarkami to jest to, czego potrzebujesz. Najlepsza przekąska
Sałatka z gotowanymi pieczarkami - świetny wybór na Wielkanoc
Składniki:
300 g średnich pieczarek,
300 g szynki konserwowej,
6 jajek na twardo,
puszka kukurydzy,
pół małego pora,
4 średnie ogórki kiszone,
2 małe ząbki czosnku,
sól i pieprz do smaku,
majonez,
szczypiorek do dekoracji.
Sałatka z gotowanymi pieczarkami - sposób wykonania:
Pieczarki oczyść i wrzuć na lekko osoloną wodę z dodatkiem listka laurowego. Gotuj przez ok. 5-7 minut. Następnie odcedź i pozostaw do ostygnięcia. W tym czasie ugotuj jajka na twardo i także ostudź.
Pieczarki posiekaj w kostkę, posobnie posiekaj jajka, ogórki kiszone oraz szynkę. Wsyp do miski. Por posiekaj w półkrążki, czosnek z kolei albo drobno posiekaj, albo przeciśnij w prasce. Kukurydzę odcedź z zalewy i dodaj do reszty składników. Por możesz sparzyć - wówczas będzie łagodniejszy dla żołądka.
Dodaj sól i pieprz do smaku, dołóż dwie pełne łyżki majonezu i wymieszaj. Do dekoracji dodaj posiekany szczypiorek. Następnie włóż na jakiś czas do lodówki, by składniki zdążyły się przegryźć.